El Mont


cim número 29 del llistat dels 100 cims de la FEEC zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Beuda-Can Lluc-Vall de les Palanques-El Castellot-Pujant del Grau-Sant Llorenç de Sous-Collet de les Sorreres-El Mont-Coll de Batet-Salve Regina-Ca n'Oliveras-Can Lluc-Beuda
Cartografia:  Alpina                          Mapa: Alta Garrotxa
Distància recorreguda: 11.5 Km     Temps:  4h 45 min.
Alçada màxima:   1126 metres         Ascens acumulat:   829 metres
Comentaris
Aquest track està fet amb la muntanya plena de neu, així que pot ser que el track no segueixi ben be el camí marcat. L'ascens pel Castellot és bastant dret i no està senyalitzat, però és de bon fer ja que el camí és bastant evident. El descens el vaig fer seguint l’itinerari marcat amb el número 2 al plafó informatiu de Beuda. La muntanya del Mont és una de les més concorregudes de la comarca de l'Alt Empordà. Des del cim molts amants del parapent fan les seves volades aprofitant l'amplitud d'horitzó que els ofereix aquest lloc. Aquesta muntanya també és lloc de culte, tant religiós com gastronòmic, ja que a dalt hi ha el santuari de la Mare de Déu del Mont i l'hostatgeria, amb una terrassa que ens emplenarà l'esperit si el dia és l'adequat. Als voltants hi ha Besalú, millor dit, als seus peus. Aquesta vila no es pot deixar de banda si es puja aquesta muntanya.
Aproximació en cotxe
Prendrem com a punt d'inici de l'aproximació la població de Besalú. Hi arribarem per la carretera C26, si venim de Figueres, o per la C66, si es fa per Banyoles. Arribats a Besalú haurem de buscar la carretera GI5234, que és la que es dirigeix cap a Beuda. Un cop en aquesta població podem aparcar a l'aparcament públic.

Descripció del recorregut

Com ja s'ha dit abans, la sortida la vaig fer amb molta neu, així que el més segur és que amb els camins nets tot sigui una mica diferent, però espero que el que expliqui aquí serveixi d'orientació i ajuda. Vaig començar la caminada seguint la carretera asfaltada que en direcció est- nord-est, que segueix el traçat del GR2. Després d'uns 800 metres deixem la carretera i el GR per seguir per una pista que surt a l'esquerra en sentit més o menys nord. Aquesta pista està marcada com a itinerari número 2 al plafó informatiu de Beuda. Caminem per pista uns 400 metres i arribem a una bifurcació. Agafarem el trencall de l'esquerra ja que per la dreta serà per on tornarem. Així doncs, continuem en sentit nord per endinsar-nos a la vall de les Palanques i remuntar el clot de l'Infern. Quan ja hem fet 1600 metres de caminada girem a l'esquerra, creuem el rierol i agafem orientació sud-oest per anar en direcció al Castellot. Sortirem del lloc en sentit nord i, pujant decididament, haurem d'arribar a Sant Llorenç de Sous, antic monestir en procés de restauració. A partir d'aquí el camí torna a estar marcat amb senyals de pintura i tornem a recuperar l'itinerari número 2. Sortirem a la carretera que puja de Beuda. La seguirem uns 130 metres cap a l'esquerra i la deixarem per agafar un sender que puja en sentit nord-oest. Anirem seguint les marques i senyals i al cap de 100 metres aproximadament trobarem un encreuament. Si anem recte farem drecera. El camí de la dreta és el senyalitzat i fa una llaçada per estalviar l'esforç de pujar pel dret. En el meu cas, la drecera la vaig fer de baixada.  De seguida arribarem al collet de les Sorreres i girarem a la dreta per anar a sortir de nou a la carretera. La seguirem per la dreta durant uns quants metres ja que al cap de poc la deixarem per continuar pujant per camí, senyalitzat, que ens farà sortir de nou a la carretera, ja a les envistes de les antenes que hi ha sota el santuari. Després d'haver gaudit una bona estona del lloc, si voleu continuar fent el descens amb aquesta ressenya (hi ha altres camins per baixar fins a Besalú i Beuda), tornarem a baixar pel mateix camí fins a Sant Llorenç de Sous. A partir d'aquí seguirem baixant per la carretera fins a arribar sota el cingle de Rocapastora. Després d'uns 300 metres aproximadament d'haver superat la font de Rocapastora, trobarem un corriol que deixa la carretera baixant per la dreta. Agafarem aquest sender i sense perdre els senyals arribarem ca n'Oliveras i al camí que vam fer per pujar. Ja al camí desfarem les nostres passes seguint per la carretera o fent una petita drecera que trobarem 300 metres abans d'arribar a Beuda.