Serra de Pinós


cim número 119 del llistat dels 100 cims de la FEEC zona de descàrrega d'arxius

Dades pràctiques

Auguers (Ardèvol)-Riera d'Auguers-Solana d'Auguers-Pinós-Torre de Castellanes-Corral del Cap de la Serra-Peça-rodona-Castellanes-Auguers.
Cartografia  I.C.C  Mapa  Catalunya Topo 1/10.000
Coordenades  UTM Datum  WSG84
Distància recorreguda  7,9 Km Temps  1 h. 32 min.
Altura màxima  928 metres Ascens acumulat  240 metres
Comentaris
La serra de Pinós és un petit promontori situat en la comarca del Solsonès, amb molt bones vistes, això sí. Va ser arrasada per un incendi del qual amb prou feines s'està recuperant. Té un santuari enclavat gairebé en el centre mateix i a peu de carretera, cosa que el fa summament accessible. Aquest fet va influir en gran mesura en el disseny del trajecte atès que es va optar per no arribar-hi  i fer el descens pel costat occidental de la serra. També, per al disseny del recorregut, es va tenir en compte que el vessant meridional de la muntanya es troba molt deteriorat per l'incendi anteriorment esmentat, així que es va decidir partir pel vessant septentrional, de més aprofitament agrícola i amb relleu més suau. També vam creure que amb el traçat proposat ens estalviaríem l'asfalt, però no va ser així ja que els últims 1.500 metres, a pesar de ser GR, el fem sobre aquest tipus de material. El recorregut es fa en el sentit horari i no presenta cap tipus de dificultat ja que per a l'orientació comptem amb la inestimable ajuda d'una gran antena de comunicacions situada a la carena de la muntanya i, encara que no passarem per la base, sí que hi passarem molt a prop, tant de pujada com de baixada, més en aquest últim cas. El recorregut que farem és curt així que tindrem temps per a un parell de visites opcionals, una vegada hem finalitzat el recorregut. Nosaltres ens vam acostar amb el cotxe fins al santuari, on vam recuperar forces, i líquids, a l'hostal que hi ha, diuen que el més antic de Catalunya. També vam tenir temps per acostar-nos a la rosa dels vents, que indica el centre geogràfic de Catalunya. Després de tot això, si encara es tenen ganes de seguir caminant es pot ampliar el nombre de cims aconseguits fent l'ascens al proper castell de Boixadors, també inclòs en la llista dels 100 cims.
Aproximació en cotxe
Prendrem la població de Torà com primera referència. Per la seva relativa proximitat a ciutats importants, com Manresa, Tàrrega, Solsona, Ponts o Igualada, i per ésser un lloc de pas important per dirigir-se a Andorra, és una localitat on hi ha múltiples vies d'accés per carretera.
Lleida: agafem l’Autovia de Lleida a Barcelona (A - 2). En arribar a Cervera, ens desviem cap a l'Eix transversal en direcció a Manresa-Girona i a Sant Ramon ens dirigim a Torà per la carretera LV-3003.
Girona: agafem l'Eix Transversal (c - 25) direcció Lleida fins a Calaf i a partir d'aquí, la C-1412 direcció Torà - Pons.
Barcelona: ens dirigim per la A -2 en direcció a Lleida. En la sortida número 25 ens desviem i seguidament enllacem amb l'autovia Barcelona - Lleida. Agafem la sortida 545 direcció Jorba, Ponts i Andorra. A l'arribar a Calaf, agafem directament la C-1412. Tarragona: ens dirigim per la Carretera Nacional de Montblanc fins a Tàrrega, a Cervera enllacem amb l'Eix (C-25), direcció Manresa Girona, fins a la sortida 93 de Sant Ramon – Torà. Allí prendrem la N-141 en direcció Calaf i a pocs metres la LV-3003, direcció Torà.
Una vegada som a aquesta població ens dirigirem a Ardèvol i d'allí cap a Casa Tasics (segons els navegadors) o Montconill (segons l'ICC). Quan som al lloc ens resta girar en direcció a Auques, lloc al que aparcarem i començarem a caminar.

Descripció del recorregut

Deixo una descripció del recorregut tipus Road-Book a la següent adreça: https://drive.google.com/file/d/0B6mYUY9kv5v0blNXM0RUN3FQVW8/view?usp=sharing