el Tossal Gros


cim número 56 del llistat dels 100 cims de la FEEC zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Prenafeta-Coll de la Planota-Coll de la Coloma-el Tossal Gros-Coll de Prenafeta-Prenafeta
Cartografia   Editorial Piolet   Mapa Serra de Miramar
Coordenades   UTM Datum WSG84
Distància recorreguda   5,99 Km. Temps
1 h. 31 min.
Altura màxima   867 metres Ascens acumulat   372 metres
Comentaris
Sortida diferent, de dos dies, a les normalment fetes fins ara, durant la qual vaig aprofitar per fer 5 cims molt propers els uns dels altres, inclosos a la llista dels 100 cims, un d'ells, a més a més, sostre comarcal de l'Alt Camp. Els cims en qüestió varen ser el Tossal Gros, la Cogulla, el Picorandan, la Punta de les Airasses un dia, i la Punta de la Barrina al dia següent, després d'haver fet nit al refugi de la Mussara, obert tot l'any, molt bé situat, molt correcte i net, i el millor de tot, molt econòmic (Nati, 629750484). Tinc clar que aquesta no sembla la millor manera de fer muntanya ja que t'atipes de pujar cims i potser no es gaudirà de la natura però ho vaig fer així ja que venint de les comarques gironines, després de fer una bona colla de quilòmetres i deixar uns quant cèntims a l'autopista, penso que s'ha d'aprofitar el temps.
Un altre aspecte que pot semblar estrany és el fet d'haver pujat els cims de forma individual, quan el més natural es enllaçar cims que es troben tan propers. També jo m'ho vaig plantejar així amb diverses opcions, però finalment em vaig decidir per fer-los separats i així donar als interessats altres opcions i punts de vista.
Be, explicat tot això toca centrar-se en aquest cim del Tossal Gros.
Cim limítrof de les comarques de la Conca de Barberà i l'Alt Camp, amb una fisonomia molt particular que el fa visible des de diferents indrets. La seva forma de barret de bruixot i el fet de trobar-se al mig de les planes de Valls i de Montblanc el fan fàcilment localitzable. Es tracta d'una muntanya de fàcil accés. Tant és així que podrem accedir en cotxe fins al coll de la Coloma, tant des del costat de llevant com des del de ponent. Aquest cim es troba a l'extrem sud-oest de la serra d'en Jordà i és un excel·lent mirador des del qual podem copsar un ampli horitzó.
No explicaré el recorregut ja que això ho faig a l'enllaç del final del text, però sí que faré cinc cèntims del que ens trobarem pel camí. Primer de tot cal dir que no tindrem cap dificultat a seguir aquest itinerari ja que el trobarem perfectament senyalitzat, sobretot amb pals indicadors de diferents tipus, majorment del consell comarcal. La major part del recorregut es fa per pistes amples en perfecte estat i la resta, per camins i corriols molt fressats. De vegetació arbrada no en trobarem gaire, tret del tram final del recorregut, així que si fa sol el sentirem de valent. Tampoc trobarem aigua en tot el recorregut, així que cal proveir-se'n.
No crec que sigui normal i que li hagi passat a molta gent, o sí. El cas és que jo vaig tenir la sort (beneficis d'anar sol a la muntanya) de contemplar, durant una bona estona, com és el caminar d'una marta o una fagina (era lluny i la veia d'esquenes, i no vaig poder distingir-la bé).
Aproximació en cotxe
Començarem aquest recorregut sortint del veïnat de Prenafeta (Montblanc). Arribarem des d'aquesta població fins a Prenafeta agafant la carretera TV-2421. Després de 5 kms. ja hi serem. Ens trobarem al camí dels Horts. Hem de seguir fins arribar a la plaça de la font d'en Guàrdia. Allí trobarem un lloc perfecte per aparcar i començar la caminada.

Descripció del recorregut

Deixo una descripció del recorregut tipus Road-Book a la següent adreça:
https://drive.google.com/file/d/0B6mYUY9kv5v0TzNqUVF6YTE2c3c/view?usp=sharing