Puig d'Olorda


cim número 6 del llistat dels 100 cims de la FEEC
es puja també al Tibidabo, sostre comarcal del Barcelonès
zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Parc del Laberint-Pas del Rei-Turó de Magarola-Coll de l'Erola-Tibidabo-Baixador de Vallvidrera-Turons de Can Pasqual-Santa Creu d'Olorda-Puig d'Olorda-Castellciuró-Molins de Rei
Cartografia  Ed. Alpina  Mapa Collserola
Coordenades  UTM Datum WGS84
Distància recorreguda  22,2 Km. Temps 5 h. 21 min.
Altura màxima  515 metres   Ascens acumulat   803 metres
Comentaris
Caminada que travessa gairebé en la seva totalitat la serra de Collserola, des del velòdrom d'Horta fins a Molins de Rei, passant pel turó de Magarola, Tibidabo i puig d'Olorda. El Tibidabo és cim comarcal de Barcelona i els altres dos cims estan inclosos dins el repte dels 100 cims de la FEEC.
Tot el recorregut transita per pistes en molt bon estat i, de tant en tant, trepitgem algun corriol i algun tros d'asfalt.
Aquest itinerari no és circular així que potser faran falta dos cotxes. També es pot tornar fent ús del transport públic.
Aproximació en cotxe
Aparcarem el cotxe a la zona del velòdrom d'Horta ja que començarem a caminar al Parc del Laberint

Descripció del recorregut 

Comencem fent un tros del GR-6, des del parc del Laberint. Anem guanyant alçada flanquejant pel sud el castell del Fortí i el turó del Trac. Més endavant seguim els senyals del GR i deixem la pista que ens pujaria al turó de Valldaura per seguir fins al pas del Rei, lloc on deixem el GR-6 per prendre cap al sud-oest, el GR-92, el qual ens puja en pocs metres al turó de Magarola.
Seguim la caminada i deixem el cim pel mateix sender GR-92, en sentit sud-oest. Després d’una bona estona caminant, trobem un encreuament important. Aquí tenim dues opcions per anar al Tibidabo:
Podem continuar pel GR-92 o podem agafar el PR C-35. Aquí explicarem el camí per aquesta última opció.
Després de passar pel turó de Sant Cebrià i el turó de Santa Maria anirem a retrobar el GR-92 al coll de l'Erola. Aquí podem seguir el GR, que continua paral·lel a la carretera una estona o podem prendre directament la carretera. Una opció o l'altra ens portaran al mateix lloc. Al km 5 de la carretera BP-1417, lloc al qual deixem aquesta carretera i prenem el desviament a l’esquerra, per així seguir ara per la carretera BP-1818.
Uns quants metres després d'haver agafat el desviament cap al Tibidabo trobarem un corriol, a mà dreta, que deixa la carretera i s'endinsa al bosc.
Ho agafarem per seguir transitant pel GR (també podem seguir per carretera fins a dalt). Després de passar per la font de la Salamandra trobarem una pista que talla el sender pel qual venim. Just abans de sortir a aquesta pista trobarem un corriol, a la nostra esquerra, que s'enfila cap amunt. Ho agafarem i en no res tornem a veure davant nostre altra pista. No sortirem a ella, ja que agafarem altre sender que surt a la nostra esquerra. Ho agafarem i així arribarem a la plaça que dóna accés al cim del Tibidabo. Ja veiem l'església a la nostra dreta. Ja tan sols ens queda arribar al mirador i contemplar les vistes, amb la torre de Collserola presidint tot l'espai.
Continuarem el camí anant direcció al funicular i baixarem seguint les indicacions que menen cap a Barcelona. Farem un parell de ziga-zagues per evitar la carretera principal i al cap de poc d'estar baixant per ella trobarem un carrer a la nostra dreta. Ens desviarem seguint direcció al camí de Cal Totxo. Al final de carrer trobarem un desviament. Agafaren direcció al camí de Sant Cugat. Baixarem pel carrer fins a trobar un altre pal. Aquesta vegada les diferents alternatives que ens ofereix no ens serveixen. Girarem a la dreta, en sentit nord-oest, per anar a trobar de nou el GR-92 i la font d'en Canet.
A partir d'aquí anirem seguint sempre el GR i agafarem els desviaments sempre en direcció a l'escola dels Xiprers. Arribats a l'escola, seguirem el camí que li dóna la volta per arribar a Vil·la Joana, seu del Museu Verdaguer. Passat aquest, seguint sempre els senyals de GR arribarem al baixador de Vallvidrera. Aquí haurem de travessar la carretera i agafar direcció cap a Mas Sauró trepitjant asfalt.
Als pocs metres trobarem un senyal que mena cap a la Casa Sagrada Família. Cap allí ens dirigirem fins a trobar un sender a mà esquerra, senyalitzat amb pintura de GR, que deixa l'asfalt. Pujarem per aquest corriol per sortir a una pista de terra. Anirem seguint sempre aquesta pista fins que arribem a Mas Sauró. Aquí trobarem un encreuament de camins. Nosaltres agafarem el GR-92, seguint direcció a Mas Pins, pel corriol indicat al pal que trobem a l'encreuament.
Passat un temps trobarem un altre pal que ens adreça als turons de Can Pasqual. Tornem a ser una altra vegada al GR-92. Passem per Can Masdemont i trobem un pal amb un senyal de la Caminada Internacional de Barcelona. Seguim les seves indicacions i tornem a sortir a altra pista, apta per a vehicles. La seguim per la nostra esquerra, en lleugera baixada, fins que sortim a la carretera. L'hem de seguir uns quants metres cap a la nostra dreta.
Poc després d'haver passat el km 8 trobarem un sender que deixa la carretera. Seguirem uns quants centenars de metres aquest sender, en direcció a la font del Mallol, fins que tornem a sortir a la carretera. Aquesta vegada no la seguirem per molt de temps perquè als pocs metres tornem a trobar altre sender que surt a la dreta deixant la carretera. Ja trobem indicacions de Santa Creu. Superat el turó d'en Serra comencem a baixar cap a l'àrea d'esbarjo de la Santa Creu d'Olorda.
Per pujar al cim del puig d’Olorda tenim dues opcions. Pujar per la pista de l'antiga pedrera i baixar per un corriol que passa al costat d'una antiga zona d'extracció de terres o pujar i baixar per aquest corriol. Jo explicaré la primera opció.
Així doncs, per pujar al cim anirem a buscar la pista que, antigament, servia per accedir a la pedrera. Per trobar-la, anirem a la part sud de la zona d'esbarjo. Veurem una tanca metàl·lica amb un cartell amb diferents direccions. Nosaltres agafarem direcció a la pedrera, vorejant la tanca i deixant-la a la nostra dreta. Continuem per la pista fins que trobem un desviament a la nostra dreta. Agafen aquest desviament i anem seguint la pista fins a arribar al cim. Per això haurem de fer servir una mica d'orientació, ja que trobarem un desviament al qual no hem de parar atenció.
Per baixar, just a la primera corba que trobem veiem un corriol (si ens hem fixat, a la pujada ja l'haurem vist) que surt a la nostra dreta, en sentit nord-est. El seguim i arribarem a la tanca metàl·lica que havíem vist a la pujada. Hem de seguir aquesta tanca cap a la nostra dreta, ja que arriba un moment que s'acaba i té un forat que ens permet passar a l'altra banda i sortir a la pista per la qual hem pujat.
Des de Santa Creu d'Olorda podem baixar a la civilització per diferents pistes. Jo vaig baixar cap a Molins de Rei continuant amb el GR-92, passant per Castellciuró, antiga fortalesa visigòtica i seu dels cavallers Templers.
Després de visitar-la ens resta una passejada fins a Molins de Rei. Jo vaig agafar el tren i el metro per tornar al velòdrom d'Horta perquè allà tenia el cotxe.