Punta Pericana

Es puja també a la Roca Corbatera sostre comarcal del Priorat zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

 Dades pràctiques

Sant Joan del Codolar-Grau dels tres esglaons-Roca Corbatera-Mare de Déu del Montsant-Portell el Peret-Collet del Parral-Punta del Peret-Cova del Caterí-Punta Pericana-Coll de la Mola-Camí de la vorada d'en Franc-Cova del Pedret-Cap de Gos-Sant Crist de la Sang-Santa Cova-Cingles de Sant Joan-Sant Joan del Codolar
Cartografia   Editorial Piolet   Mapa Montsant
Coordenades   UTM Datum Europeum 1950
Distància recorreguda   16,3 Km. Temps
4 h. 35 min.
Altura màxima   1163 metres Ascens acumulat   855 metres

Aproximació en cotxe:
Recorregut apte per a tot tipus de vehicle.
El punt d'inici de la caminada que es proposa és l'emita de Sant Joan del Codolar, la qual perteny al terme nunicipal de Cornudella de Montsant. Fent us de qualsevol de les eines al vostre abast haureu de planificar el desplaçament fins a aquesta població. Ja arribats, haureu de conduir fins al cementiri, al qual s'accedeix pel carrer del camí de Sant Joan. El punt d'inici d'aquest carrer es troba al quilòmetre 44.8, aproximadament, de la carretera C-242. Ja no s'ha de deixar aquest camí formigonat, el qual hem de seguir sempre en pujada. Es passa primer per la deixalleria i després s'arriba a un punt al qual la pista, en un revolt de 90 º, es bifurca: recte s'acaba el formigó i la pista passa a ser de terra. El trencall de l'esquerra segueix sent de formigó i té un senyal amb indicacions de Sant Joan del Codolar. Seguireu en aquella direcció i, sense perdua, arribareu al final de la pista i lloc d'aparcament.
Comentaris:
Excursió feta en el sentit contrari a les agulles del rellotge per fer així de pujada els graons equipats del grau dels 3 esglaons.
Crec que d'aquesta proposta no escriuré gran cosa ja que penso que no sabré transcriure les sensacions que aquesta excursió m'ha proporcionat. Aquest Parc Natural del Montsant és inenarrable. El conglomerat d'aquestes muntanyes pot ser que ens facin pensar en Montserrat, però res a veure. Els barrancs que solquen aquest indret, les cingleres interminables i la gran quantitat de coves i balmes que jalonen el recorregut proposat fan que aquest hagi sigut un dels més espectaculars que he fet. El que sí que aconsello, si no teniu pensat llegir tota aquesta literatura, és que feu un cop d'ull als comentaris que faig al final d'aquest text. És molt important, sobretot, el segon.
Tot i la llargada i el temps de caminada (més de sis hores amb molt poques parades), crec que aquesta proposta és la millor per conèixer el Parc Natural del Montsant. Ja des de bon començament l'excursió se'ns presenta com una aventura. És com si haguéssim d'assaltar la fortalesa que tenim al davant i de fet ho hem de fer grimpant pels esglaons equipats que trobarem pel camí. Cap problema, però, tret potser del tercer, que em va semblar una mica més tècnic. Ja al cim de la roca Corbatera les vistes que s'obren a 360º, si el dia ho permet, segur que aconsegueixen que us oblideu de l'esforç fet. També segur que us repensareu fer o no la totalitat de la proposta ja que des del cim es pot apreciar gairebé tot el recorregut que s'ha de fer per completar l'itinerari circular. Com sempre a la muntanya, les possibilitats de recórrer-la són múltiples. En aquest cas es camina la major part del temps per senders prou evidents. Fins i tot senyalitzats al començament ja que des de la sortida se segueixen senyals de pintura groga i blava fins al cim de la roca Corbatera, i fins al collet del Parral us acompanyaran els senyals del GR171. El recorregut fins a aquest punt és un dels clàssics, així que a internet trobareu moltes ressenyes que us ajudaran. A partir d'allí, però, ja no hi ha senyals, tan sol fites que no s'han de perdre de vista si es vol arribar a temps a l'acabament de la sortida. De camí a la punta Pericana es proposa acostar-se a diferents cims, com poden ser la punta del Peret i un altre punt just al davant de la punta Pericana, després d'haver passat per la cova del Caterí, un altre dels punts emblemàtics d'aquestes contrades. I així s'arriba a la punta Pericana. Si des de la roca Corbatera les vistes eren espectaculars, què es pot dir de les que s'obtenen des de la punta Pericana. Inexplicables. Majestuoses. I espantadores. Per on s'ha de tornar? Des d'aquest punt, si es té temps, es pot fer una molt bona classe d'interpretació de mapes i d'orientació. I com que segons el mapa s'ha de baixar... Tot i que sembli impossible, la tornada es fa per vials prou clars i ben senyalitzats amb fites, tret del recorregut fins al proper i pròxim coll de la Mola, visible a simple vista des de la base i punt en el qual es troba la cadena que permet l'ascens i descens des del cim. No explicaré aquí la ressenya ja que això ho faig més endavant a l'enllaç corresponent. Tan sols diré que seguint l'evident rastre de fites de pedres es baixa al camí de la vorada d'en Franc i que després s'ha d'anar a trobar el camí que, per l'esquerra del barranc de la Bruixa, puja a la serra Major.

Queden un parell de comentaris.

Primer: baixant de la serra Major es pot passar per la Santa Cova. Es pot entrar a dins i té prou alçada per posar-s’hi dret. S'ha d'entrar arrossegant-se, però crec que val la pena. Porteu llums.

Segon: des de la Cova Santa aconsello no seguir el meu track, així no us recordareu de mi ni de ningú dels meus parents. Per suposat que tothom és lliure de fer el que vulgui i pot mirar de fer les coses diferents a les que fa la majoria, com a mi m'agrada fer, però per això em passen coses com aquestes. Suposo que vaig perdre el camí, o potser no hi és. El cas és que, després de tantes hores caminant, baixar com vaig haver de baixar és un risc molt gran. Resteu avisats.

Descripció del recorregut:

Deixo un enllaç amb la descripció del recorregut tipus roadbook.
https://drive.google.com/file/d/0B6mYUY9kv5v0WGd0NTVPdXdRY2VEMTVMTGhEOXM5QQ/view?usp=sharing