El Coscollet


cim número 129 del llistat dels 100 cims de la FEEC zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

casa rural de l'Oliva-Vilar de l'Oliva-roca del Feixà-grauet de Cerdanyola-el Tosserol-Lo Coscollet-collada de la Cadena-collada de Senisell-planell del Ribera-la Censada- casa rural de l'Oliva
Cartografia   Ed. Alpina     Mapa Muntanya d'Alinyà
Coordenades   UTM   Datum WGS84
Distància recorreguda   17,5 Km.   Temps
4 h. 21 min.
Altura màxima   1610 metres   Ascens acumulat   955 metres
Comentaris
Aquesta jornada ens farà gaudir, sens dubte, de les grandioses panoràmiques que es poden contemplar des del cim de la torre d'Aubenç o el Coscollet, així com d'una gran varietat botànica i faunística. També és un bon lloc geològicament parlant, però això queda per als entesos en la matèria. Sembla també que es poden trobar diferents tipus de fòssils.
Aquest sistema muntanyós, tot i el seu gran potencial paisatgístic i grans atractius naturals, ha estat un gran oblidat del món excursionista en general. El Coscollet, cim culminant d'aquesta serra, és un magnífic mirador i una fita indefugible pels muntanyencs.
Com ja es diu en totes les ressenyes existents, la serra d'Aubenç té dos vessants molt diferenciats: el sud, gairebé inaccessible, i els amorosits pendents del nord, solcats per un bon grapat de pistes que arriben fins i tot a fer possible l'accés en vehicle al cim. Aquest contrast fa que pel nord trobem terreny cobert majoritàriament per boscos de pi, roure i faigs, i pastures i pel sud, forts pendents i grans parets de fins a 400 metres de desnivell quasi verticals que fan les delícies dels escaladors.
Com que la pujada per la cara sud és molt exigent, no tan sol pels pendents, sinó per la pròpia vegetació, espinosa i predominantment arbustiva, i la gran quantitat de pedres soltes que cobreixen el terreny, moltes de les ressenyes presents a internet per fer el cim trien la cara nord, i jo no seré menys. Penso que així s’ofereix l'oportunitat de fer el cim quan ens trobem que no tenim companyia, ja que com s'ha dit, aquest vessant presenta camins de més bon fer i el terreny sembla menys perillós.
Pel que fa a la logística. Aigua. Cal portar-ne de casa ja que durant el recorregut no en trobarem enlloc. Indumentària. Indispensable, tot l'any, pantalons llargs i camises/camisetes de màniga llarga. La vegetació així ho requereix. Mai he portat, ni he vist a ningú fer-ho, casc, però s'ha de vigilar el cap ja que molta estona es camina per bosc jove i molt brut i les branques no s'aparten soles del nostre camí.
Pel que fa a la senyalització del camí. De pujada, poca o molt poca, no així la baixada, que es fa seguint el molt i ben senyalitzat camí d'Andorra. De pujada ens ajudaran, si encara hi són, unes cintes o bandes de plàstic, primer amb franges blanques i vermelles i després de la FEEC. Per seguir les primeres no crec que ningú tingui problemes, no així les de la FEEC, que de vegades costa de trobar-les.
Aproximació en cotxe
S'ha d'arribar al quilòmetre 156,4 (+/-) de la carretera C-14,a coll de Nargó. En aquest punt surt la carretera L-511, per la qual s'ha d'anar fins uns metres abans d'arribar al punt quilomètric 37. En aquest punt hi ha el trencall que mana a la casa de turisme rural de l'Oliva. Veurem uns quants cartells de diferents materials que indiquen diferents destinacions. S'ha de deixar l'asfalt i dirigir-se a l'Oliva. Són uns 4 quilòmetres que es fan per bona pista. Just quan deixem l'asfalt es pot seguir el track d'aproximació que es pot descarregar aquí.

Descripció del recorregut

Deixo una descripció del recorregut tipus Road-Book a la següent adreça:
https://drive.google.com/file/d/0B6mYUY9kv5v0TEpTNVVtYVJxNWM/view?usp=sharing