Pala Alta o Mont-roig


zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track

Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades tècniques de la ruta

Aparcament-Coll de Porta-Pala Alta-Pala dels Pelats-Mare de Déu de Montalegre-Aparcament
Dades geogràfiques
Lloc geogràfic: Serra de Mont-roig Lloc sortida: Pista accès M. D. Montalegre
Dades cartogràfiques
Cartografia: I.C.C Mapa: Full 129-51 e:1/10000
Coordenades: UTM Datum: ETRS89
Dades GPS
Marca: Garmin Model: Montana 600
Coordenades: UTM zona 31 T Datum: WGS84
Característiques del recorregut
Data: 14/04/2014 Distància**: 5,18 Km.
Recorregut: Circular Ciclable: No
Terreny: Pista i sender Orientació*: Fàcil
Dificultat*: Baixa Esforç*: 2 sobre 5
Senyalització: Inexistent Fonts: No
Temps 
Total** 2 h. 32 min Caminant** 2 h. 05 min Parat** 27 min
Altures
Màxima ** 941 metres Mínima ** 701 metres Acumulat** 309 metres
* Dades totalment subjectives basades en estat de forma i apreciacions personals 
** Enllaç a les dades obtingudes de la web ibpindex
Comentaris
Quan vaig preparar l'ascensió a aquest cim de la Pala Alta em va sobtar el fet de no trobar al mapa de l'ICC cap altre sender o camí per anar al cim que no fos la pista. Pel que vaig trobar a internet tothom feia servir el mateix recorregut per completar una proposta circular, així que jo vaig fer el mateix. Tampoc volia gaires aventures ja que portava a les cames uns quants cims fets en dies anteriors. Així doncs, com ja he dit, caminada en sentit contrari a les busques del rellotge per anar al coll de Porta, sender carenes al cim i a l'ermita de la Mare de Déu de Montalegre i pista per tornar al cotxe, deixant de banda altres opcions que ja coneixia. Sobre el terreny la cosa canvia radicalment. Es clar que hi han més alternatives. Les imponents parets verticals que cauen a plom pel vessant sud tenen molts punts febles. Si més no dos, però m'aventuraria a dir que tres. Be. Sigui com sigui aquestes alternatives no figuren als mapes públics així que si algú vol provar haurà d'anar fixant-se. De totes les maneres, el trajecte per la pista d'aproximació al coll de Porta és espectacular ja que et permet veure com de petits som en mig de la natura. Quines parets. A internet guanyen per golejada les ressenyes de vies d'escalada. Arribats al coll de Porta tenim un avançament de allò que ens espera a la carena. Les vistes a nord i sud son magnífiques i ens fan molt agradable l'ascens a la carena. I per aquesta hem de caminar amb molt de compte. Hi ha un camí que passa a una cota inferior però...Qui es perd l'emoció dels estimballs? També tindrem la possibilitat de contemplar voltors i àligues ja que són abundants en aquesta zona.
Aproximació en cotxe
Proposo començar a caminar des de la pista d'accés a la Mare de Déu de Montalegre, uns metres més enllà del revolt d'enllaç amb la pista que es dirigeix al coll de Porta.
Aquest és l'enllaç amb la georeferenciació de l'aparcament.

Descripció del recorregut

Comencem a caminar desfent camí fins al revolt tancat pel que hem girat per aproximar-nos a l'aparcament. Seguim a llevant girant ara per la pista de l'esquerra per anar en direcció al coll de Porta caminant sota els cingles del vessant sud de la serra de Montroig. Sense possibilitat de pèrdua arribem a les proximitats del coll de Porta. No cal anar ja que deixem la pista i ens enfilem per un corriol a una terrassa que s'intueix a dalt del marge. Aquest corriol de seguida comença a enfilar-se, amb un considerable pendent, a dalt de la carena. Este sender, pedregós, transita apartat una mica de la carena i va resseguint la serra de Montroig, ara en sentit est-oest. Així, sense cap contratemps, arribem al cim de la Pala Alta. Magnifiques vistes al pantà de Camarasa i els Montsecs, al nord, i al pantà de Sant Llorenç, al sud. Continuant per l'evident sender, i després de flanquejar la Pala dels Pelats, arribem a l'ermita de la Mare de Déu de Montalegre. Pel camí hem deixat a l'esquerra diverses vies d'escapament per baixar de nou a la pista, o el recorregut a l'inversa. De l'ermita podem baixar per diversos camins: Per la pista, sense complicacions. Per la pista i agafant més endavant un camí amb plaques de recorregut de BTT o per un corriol que baixa fort i dret a trobar la pista molt més avall. Per qualsevol d'aquestes opcions tornarem de nou al cotxe.