Punta del Curull


cim número 68 del llistat dels 100 cims de la FEEC
Cim comarcal de Les Garrigues zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Ermita de Sant Antoni-Vilanova de Prades-Punta del Curull-Ermita de Sant Antoni
Cartografia  Espanya Topo  Mapa Tesela 41-13-783
Coordenades  UTM zona 30 Datum European 1950
Distància recorreguda  4,3  Km. Temps 1 h. 02 min.
Altura màxima  1024 metres   Ascens acumulat   160 metres
Comentaris

Excursió molt fàcil i còmoda que es pot fer en una matinal. És perfecta per fer juntament amb altres cims propers, com per exemple el Tossal de la Baltasana, com vam fer nosaltres. Per guanyar el cim no trobarem cap complicació ja que tot el recorregut es troba perfectament senyalitzat amb pintura de PR i uns senyals de pintura groga en forma d'U invertida. Potser tindrem problemes per començar. Una vegada hem arribat a l'església haurem de pujar pel carrer dels Cups. Al principi sembla que anem per un solar amb runa, però al final trobarem un sender ben fressat que ens portarà a la carena de la muntanya. Com que el cim és ben visible des de totes les posicions, no tindrem problemes per arribar-hi. Uns metres abans del cim trobarem que el sender es bifurca. Un ramal se’n va per l'esquerra. Aquest serà el sender que farem servir per tornar a l'aparcament.
Aproximació en cotxe
El recorregut comença a població de Vilanova de Prades.

Descripció del recorregut

Comencem a caminar en sentit sud-oest i passem per la plaça de la Diputació per creuar al carrer de Sant Antoni. Seguirem tot aquest carrer, que al cap de poc passa a ser el carrer Major. Arribem així a la plaça de l'Església, consagrada a sant Salvador. No arribem a la seva porta d'entrada ja que girem a la dreta, en sentit nord, pel carrer del Cups. Aquest carrer ens porta fora dels dominis construïts del municipi i a connectar amb un sender amb senyals de pintura de PR. Aquest sender, en pujada, ens fa voltar la roca del Sentinella, i més endavant ens trobem amb una pista transversal, al sector dels Solans. La creuem i ens enfilem en sentit nord-oest pel camí que es dirigeix a la zona de cingleres que tenim al davant i que hem de superar per acostar-nos a les antenes de comunicacions que es veuen a la carena de la muntanya. Passarem a tocar de les coves del Nano i de Bigues, que no visitarem, i finalment sortirem a la pista d'accés a la zona d'antenes. Nosaltres no hi anem ja que girem a la dreta, en sentit nord-est, en sentit contrari a aquestes. Caminem planejant per la pista, contemplant les vistes que la plana ens ofereix, i arribem a un encreuament. Hem de deixar la pista principal i prendre el trencall de la dreta, que en sentit sud-est continua pel caire de la serra de la Llena, fins a arribar al cim.
Un pessebre i un cartell amb el nom del cim ens reben. La muntanya no pot presumir de prominència, així que les vistes, tot i ser magnífiques, no arriben a ser espectaculars. Encara així ens estem una bona estona a dalt.

 Per fer el descens ens cal recular uns pocs metres per a anar a trobar un sender que, a prop del cim, es desvia per la dreta, en sentit nord-oest, i que al cap de pocs metres enllaça amb un altre sender que ho fa en sentit nord-est. Aquest corriol baixa ja amb una mica més de decisió i ens duu, travessant el pla del Pepet, a trobar el barranc de la coma de n'Alda. El que ens trobem unes desenes de metres més endavant és la pista d'accés a les antenes. Ens incorporem a aquesta i la seguim en descens, deixant a la nostra esquena el barranc. Més endavant la pista fa un fort revolt a la dreta i així prenem el camí de Vilanova de Prades al Vilosell. Seguint sempre per aquesta pista, i una vegada hem passat pels sectors de la Torre i les Portelles, arribarem de nou a Sant Antoni, lloc en el qual hem començat aquesta caminada.