la Fita Alta


cim número 125 del llistat dels 100 cims de la FEEC. Es passa també pel cim del tossal de l'Infern, per a alguns sostre comarcal del Pla d'Urgell  zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Cartografia  ICC Mapa Pla d'Urgell
Coordenades  UTM Datum ED50
Distància recorreguda  10.51 Km. Temps 2 h. 45 min.
Altura màxima  302 metres   Ascens acumulat   82 metres
Comentaris
Recorregut planer i còmode, gens recomanable a l'estiu o èpoques de forta calor, per terres del Pla d'Urgell per “pujar” a dos cims singulars. L'un perquè és a la llista dels 100 cims, l'altre perquè a molts llibres, ressenyes i llistes és considerat com a sostre comarcal (per a altres, es considera sostre comarcal del Pla d'Urgell el cim dit lo Tossal, al terme de Barbens). S'ha de dir que si no fos per aquestes singularitats, aquests cims no tindrien cap interès per als excursionistes de fora de les terres properes, però el cert és que una vegada ets “a dalt” entens per què ha valgut la pena el desplaçament. Si el dia és clar, les vistes són espectaculars. El fet de ser turons en mig del pla fan que els ulls s'omplin de paisatge.
Aquesta proposta potser és una mica llarga. A la pàgina web de la FEEC hi ha una ressenya de Joan Maria Vives amb una proposta molt més curta, però trobo que la facilitat del terreny permet alguna llicència. El recorregut que es proposa enllaça els cims del tossal de l'Infern, a Miralcamp, amb el cim de la Fita Alta, a Sidamon, transitant per pistes que els agricultors de la zona fan servir per acostar-se als camps de cultiu, així com els conills. És increïble la quantitat d'aquests lepòrids que es pot arribar a veure, sobretot als trossos de pista que ressegueix la sèquia de la Serra. Arribarà un moment en què els marges del terreny s’enfonsaran a causa de la quantitat de llodrigueres que arriba a haver-hi. Aquest passeig permet també contemplar com l’ésser humà aprofita tots els recursos al seu abast per treure profit de la terra. Són incomptables els camps dedicats a tota mena de cultius. Des dels camps de blat de moro, aprofitant la sèquia, fins als de secà, i els camps de fruiters, així com els d’ametllers i nogueres.
El track que s’adjunta en aquesta ressenya és real. Si algú té la curiositat d’analitzar-lo veurà que els horaris de començament i acabament no es corresponen. Això és degut al fet que em vaig descuidar d’activar el GPS. A conseqüència d’això vaig haver de recórrer dues vegades el tros de Miralcamp al Tossal de l’Infern. Ja a casa vaig refer el track enganxant els punts en el seu ordre, posant els últims al començament.
Aproximació en cotxe
Es proposa començar a caminar a la placeta que hi ha al davant de l'oficina de correus de Miralcamp, a la confluència dels carrers de Ponent i Jacint Verdaguer.
Les coordenades (Google Erath) són:
41º 36' 16.17" N / 000º 52' 38.6" E

Descripció del recorregut

Deixo una descripció del recorregut tipus Road-Book a la següent adreça:
https://drive.google.com/file/d/0B6mYUY9kv5v0cDVZTGphaHhvYTg/view?usp=sharing