Monturull


cim número 83 del llistat dels 100 cims de la FEEC zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Coll de Dalt-Turó Punçó-Pic del Coll de la Barra-Monturull-Pic Negre d'Urgell-Pic Negre-Calm Borrut-Calm Ramonet-Pic de Fontpedrós-Bosc dels Vials-Torrent del Port Negre-Refugi del Coll de Midós-Coll de la Font d'Aristot-Coll de Dalt.
Cartografia   Spain_Topo   Mapa Tesela 43_07_443
Coordenades   UTM Datum WGS84
Distància recorreguda   21,63 Km. Temps
5 h. 32 min.
Altura màxima   2761 metres Ascens acumulat   1151 metres
Comentaris
Recorregut circular fet en el sentit contrari a les busques del rellotge, seguint tota la carena i línia divisòria dels termes de l'Alt Urgell i la Cerdanya, trepitjant la línia fronterera amb Andorra, pujant a tots els cims i turons que trobarem pel camí. Aquells que vulgueu fer aquest itinerari no busqueu camins ni senyals ja que no els trobareu enlloc, però això no serà cap obstacle per portar a bon port la passejada ja que el terreny és tan obert i mancat de vegetació que sempre tindrem a la vista el proper objectiu. La poca vegetació que trobareu, tot just al començament de la caminada, no ens impedirà anar seguint la carena. Quan els arbres desapareixen treuen el cap les fites termenals (de terme) que ens aniran ensenyant el camí fins al cim del Monturull.
Si hom no vol pujar els diferents accidents que s'anirà trobant pel camí, els podrà evitar flanquejant-los per un costat o per l'altre ja que el terreny així ho permet. Si el dia és net no val la pena que durant la pujada us enlluerneu amb les vistes ja que el cim ens regalarà els ulls amb unes vistes espectaculars a 360º. Tan sol vaig trobar a faltar Montserrat, tapat per la serra del Cadí. No us penseu que faré un repàs de tots el cims que s'albiren, primer per la quantitat i segon perquè no els conec tots, però sé on són tots els que tothom esmenta. Poques vegades vaig estar tan de temps intentant ubicar al mapa uns cims.
La tornada, a causa de la fisonomia del terreny, permet moltes alternatives, la més natural és la que segueix la vall del port Negre però també reclama la seva atenció una pista que segueix la carena del calm Ramonet, molt evident des de la nostra posició. Una o altra possibilitat ens obliguen a carenar fins al “clar” port Negre, seguint la traça d'un antic GR, amb les marques ja esborrades.
Ja que hi érem, vam passar pel pic Negre d'Urgell i el pic Negre. Fent aquesta última carena es baixa al coll de les Tines. Aquí teniu dues opcions:
Es pot pujar al Fontpedrós i baixar pel dret muntanya avall en direcció a les bordes del Batalla, del Cinto i del Pagès. El descens, pel mig del bosc, és una mica laboriós i enrevessat  a causa de la brutícia, però es fa bé. Abans d'arribar a les bordes, però, trobarem la traça d'un vell rec, ara en desús. El seguirem per l'esquerra en la seva totalitat fins a anar a sortir al torrent del port Negre. El creuarem i per prat acabarem sortint a la pista que baixa de la vall del port Negre.
Així, havent fet qualsevol de les variants, ens trobarem a la pista forestal que voreja els camps de la cabana del Vaquer. Ja no deixarem la pista, sempre en pujada lleugera, fins a arribar al refugi de partida de Múria o del coll de Midós. Aquí de nou tenim dues opcions. Anem sempre per la pista fins al final del recorregut o, al contrari, si les cames, i el que és més important, el cap, ens deixen, agafar el sender carener que surt a la corba d'abans d'arribar al refugi i que, passant al nord del coll de les fonts de Bescaran enllaça de nou amb la pista i ens porta al final del recorregut seguint aquesta mateixa pista.
Aproximació en cotxe
Ens haurem de situar a la població de Martinet. Sortint d'aquesta població en direcció a la Seu d'Urgell, girem a la dreta per la carretera LV-4036 cap a Arànser. Passem pel balneari de Senillers i la desviació de Músser, que no seguim. Passem també per Travesseres i més amunt trobem la desviació d’Arànser. Seguirem en direcció a les pistes d'esquí de fons. Fins a l'aparcament d'aquestes instal·lacions arribarem per carretera perfectament asfaltada. Quan som al final de l'asfalt trobem una barrera. Fora de la temporada d'esquí, la trobareu sempre oberta i es podrà circular per pista de terra en bon estat almenys fins al refugi del coll Midós. Així que hi hagi neu, la barrera romandrà tancada i s'haurà de deixar el cotxe a l'aparcament. En aquest indret hi ha el restaurant El Fornell, obert tot l'estiu i la temporada d'esquí. La resta de l'any només obre els caps de setmana. Aquí es proposa deixar el cotxe en un ampli prat que trobem en arribar al coll de Dalt per començar en aquest punt la caminada.

Descripció del recorregut

Deixo una descripció del recorregut tipus Road-Book a la següent adreça:
https://drive.google.com/file/d/0B6mYUY9kv5v0QUh5Mk0zOHlvaG8/view?usp=sharing