la Creu de Santos o Xàquera


cim número 74 del llistat dels 100 cims de la FEEC Sostre comarcal de la Ribera d'Ebre zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Cartografia  ICC Mapa Tivenys full 63-37
Coordenades  UTM Datum ED50
Distància recorreguda  13,3Km. Temps 3 h. 53 min.
Altura màxima  942 metres   Ascens acumulat   816 metres
Comentaris
Excursió circular feta en el sentit horari recorrent el vessant meridional de la serra de Cardó, evitant els clàssics i naturals recorreguts que solquen la muntanya per l'altre costat i que tenen el seu punt de sortida, majoritàriament, al balneari de Cardó. Això de natural ho dic ja que aquesta muntanya es troba gairebé a les acaballes del territori pel sud, així que la majoria de muntanyencs s'acostaran a  aquest cim pel vessant septentrional. Així es demostra en la informació a què es pot tenir accés, tant a internet, com a bibliografia i cartografia. Tan sols vaig ser capaç de trobar una pàgina web que fa una proposta una mica diferent, però també té la major part del recorregut per la banda del balneari. És la pàgina de la cursa del Pastisset, organitzada pel grup excursionista Fent Sendera, de Benifallet.
Com que ja es coneix el meu propòsit d'oferir alternatives diferents a les existents, per facilitar així altres opcions i augmentar la informació disponible vaig deixar de banda la sobreinformada banda de Cardó i vaig centrar els meus esforços a fer el cim sortint de la població de Tivenys, ja que consultant el mapa de l'ICC vaig veure que hi havia la possibilitat de completar una volta circular.
Com que arran d’altres experiències sé que una cosa són els mapes i una altra és la realitat, vaig contactar amb l'Ajuntament de Tivenys i allà em van posar en contacte amb en Jordi, caçador de la zona, que em va confirmar l'existència i bon estat dels camins pels quals pensava transitar.
Ja sobre el mapa, a simple vista, s'aprecien grans diferències entre les dues cares de la muntanya.
Pel nord, la muntanya és molt ombrívola i carregada de vegetació i amb forts pendents per accedir  al cim. En canvi, el vessant sud manca totalment de vegetació arbòria, tret de la fondalada dels barrancs i de quatre llocs comptats, és molt solejat i acostuma a patir forts vents. En canvi l'accés i descens del cim sembla més còmode ja que es pot carenejar. Una cosa està clara. Aquesta proposta no és per fer-la a l'estiu ni en dies de pluja. Els dies de sol, picarà fort i amb pluja el terreny es tornarà relliscós. Tampoc es troba aigua enlloc. Aquesta proposta té també en contra seva la manca de llocs per visitar ja que no té indrets d'interès, com passa amb les ermites de la cara nord. Aquí en canvi es té l'avantatge de les vistes ja que, al contrari de l'altre vessant, aquest, com que és més obert ens les ofereix durant tot el recorregut.
Per últim, un parell de coses.
Primera:
Cal comentar que el recorregut no és gaire complicat. Si es fa en el mateix sentit que el track, es camina per pista però des del coll de Murtero fins a tornar de nou a la pista, ja al final del recorregut, en pocs moments veurem camí clar, donada la fisonomia del terreny. Del coll al cim trobarem fites de pedra i algun senyal de pintura. Del cim al corral del Moreno se segueixen senyals de pintura groga, algunes, difícils de veure. Al corral del Moreno s'ha de localitzar el sender, amb senyals vermells, que enllaça amb el mas de Manolo. Aquí hi ha un sender molt evident mancat de tota senyalització, però que no comportarà cap problema ja que és molt fressat i evident. Per aquest corriol es camina fins a arribar al mas de Seto, que és la següent construcció enrunada que es troba en el camí. Des d'aquest mas surt l'últim corriol que resta fins a arribar al lloc d'aparcament, que ja es veu des d'aquest mas.
Segona:
Quan jo vaig fer el recorregut, tot el camí, llevat d'un tros del qual ja faré esment a continuació, es trobava en un estat més que acceptable i no vaig tenir cap problema per seguir-lo. Això no vol dir que amb el temps, si la gent no fa aquest camí, acabi per tancar-se i es faci difícil recórrer-lo. Això passarà, segur, al tros que s'ha de superar per recórrer el trajecte que va dels punts 5431 al 6113 del track (15 i 16 de la ressenya). Jo ja vaig trobar-me amb alguna dificultat, de moment sense gaire importància, que amb el pas del temps pot arribar a posar en perill la realització d'aquest itinerari. Jo ja vaig posar en coneixement de determinades persones aquest fet, però si a força de caminar aconseguim treure'ls feina, segur que ens ho agrairan.
Aproximació en cotxe
Primer de tot he de dir que si es vol fer aquesta proposta sortint del lloc que proposo, s'ha disposar d'un vehicle amb una alçada respecte al terra superior a la normal. No vull dir que no es pugui arribar fins al punt d'aparcament amb un cotxe normal, però si es vol fer amb un turisme s'haurà d'anar molt a poc a poc en determinats llocs. La pista es troba en un estat prou acceptable, però hi ha trams amb pedra solta que poden colpejar els baixos. També s'ha de dir que amb prou feines hi ha lloc per deixar dos cotxes, tres, comptant un altre lloc que hi ha a un centenar de metres més amunt.
Tenint això en compte, la població de referència a la qual s'haurà d'arribar és Tivenys. A la mateixa carretera T-301, més o menys al centre de la població, hi ha un gran aparcament cobert a on hi ha també el recinte firal. Just d'aquest punt surt el carrer del Riu i més endavant la petita plaça de Sant Jaume. Seguint aquest carrer amunt arribarà un moment en què, si no heu encertat amb el camí bo, us trobareu en un carrer sense sortida. Cap problema, reculeu i quan sou de nou al carrer bo s'ha de seguir pujant per l'altre carrer, estretó, que segueix pujant una mica escorat a la dreta, encixonat entre una casa i la muntanya. Ja no hi ha pèrdua. Sempre amunt. Primer es deixa un trencall a la dreta, que baixa al camp de futbol, després un altre a l'esquerra, es fa un fort revolt a l'esquerra i es deixa un camí que segueix recte. Al cap de pocs metres arribareu a un lloc a on heu de fer un altre revolt a la dreta. Hi ha una construcció i diversos camins. A partir d'aquest moment del que es tracta és de seguir sempre per la pista asfaltada, no feu cas de la resta de pistes que us trobeu. Arribarà un moment en què la pista deixa de ser asfaltada i passa a ser de terra, fins a, almenys, més enllà del coll de Murtero. Com que l'explicació pot ser una mica i confusa, deixo un enllaç a un track fet directament des del Google Earth.

Descripció del recorregut

Deixo una descripció del recorregut tipus Road-Book a la següent adreça:
https://drive.google.com/open?id=1SVT2bXs0WQ4RDckZdweEVF9qOBolLDXdlqC2vnZh_bM