Roc del Comptador


cim número 32 del llistat dels 100 cims de la FEEC
cim comarcal de l'Alt Empordà
zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Mare de Déu de Les Salines-Coll dels Pous-GR10-Roc de la Campana-Coll de Sant Martí-Roc de Frausa-Roc del Comptador-El Moixer-Coll dels Pous-Mare de Déu de Les Salines
Cartografia  I.C.C Mapa Alt Empordà NO 1/25000
Coordenades  UTM Datum ED50
Distància recorreguda  10.2   Km. Temps 3 h. 33 min.
Altura màxima  1455 metres   Ascens acumulat   508 metres
Comentaris
Teniu aquest article de wikipediahttp://ca.wikipedia.org/wiki/Roc_del_Comptador
Ruta per la serra de les Salines, a la comarca del 'Alt Empordà. Sortirem del Santuari i refugi de la Mare de Déu de les Salines. Trobarem una curiosa cova a on, diuen, va ser trobada la Mare de Déu.  També, una mica més a baix de la cova, podreu agafar aigua per beure durant la sortida. Arribarem fins al Roc de la Campana, per tornar de nou al santuari passant pel Roc de Frausa , el Roc del Comptador  i El Moixer  i veurem les antigues mines de talc.
Aproximació en cotxe
Si planifiquen el desplaçament per l'autopista haurem de sortir per la sortida 3, si venim per la nacional II haurem d'agafar el trencant, en direcció a Darnius, que trobarem més o menys a 18 quilòmetres passat Figueres.
Una vegada ens trobem en la carretera GI502, en direcció a Darnius haurem de passar de llarg aquesta població per dirigir-nos a Maçanet de Cabrenys. A l'entrada del poble trobarem  un trencant a ma dreta amb un rètol que ens indica la direcció a prendre per anar a la Mare de Déu de les Salines. Ens esperen 12 quilòmetres, primer de pista asfaltada i després de terra. Trobarem alguns trencants però tots senyalitzats així que no hauríem de tenir problemes per arribar a la destinació.

Descripció del recorregut

Una vegada sortim del Santuari, tornem uns metres enrere per la pista que indica direcció a Maçanet de Cabrenys fins trobar una petita cova. A la dreta d'aquesta surt un corriol, senyalitzat com “Travessa fins el Corral”. Seguirem pujant, sense problemes per seguir el camí, fins arribar al coll del Pous. Creuarem un filat, que fa de pas fronterer, que tenim davant nostre deixant a la nostre esquerra la pista formigonada que puja al Moixer. Hi som a França. Als pocs metres trobem un cartell que ens indica que a la esquerra surt un corriol amb marques de GR (GR10) que mena cap a Montalbà. Prenem aquest camí, deixant la pista més ampla que baixa. Ens endinsem, guanyant alçada, en una bonica fageda, deixant a la nostre esquerra un camí senyalizat amb marques vermelles. Al cap d'una estona trobem un encreuament que ens ofereix dos posibilitats. El de la esquerra, amb marques vermelles, és una drecera del que segueix recte en lleugera baixada. Això vol dir que tots dos son bons. El marcat com GR arriba uns centenars de metres més endavant fins a una cruilla: A la dreta el camí baixa cap a Amelié les Bains i, girant a la esquerra, es retroba amb la drecera. Després d'uns 10 o 15 minuts arribem al coll de Sant Martí. Tot just al sortir de la fageda trobem un camí que gira cap a la nostre esquerra. Nosaltres seguim recte. Tornem a endinsar-nos al bosc i passem una tanca. A la poca estona trobem un encreuament, senyalitzat amb un cartell que mana cap al coll Cerdà i Montalbà. Nosaltres abandonem aquest camí, que també porta al roc de Sant Salvador,  i seguim el marcat amb pintura groga que segueix a la nostre esquerra. Anem a buscar la carena  per trobar el camí que ens farà arribar al roc de la Campana. Després de fer les fotos de rigor, reculem fins retrobar el camí que havíem deixat abans. Ara seguim a la dreta per trobar una altra vegada la tanca i el camí que havíem deixat abans al coll de Sant Martí. A l'encreuament agafarem el sender que segueix recte en lleugera pujada marcat amb pintura groga i també, de tant en tant, blava, que ens portarà fins el roc de Frausa. Havent pujat al roc, baixarem fins trobar de nou el sender que, seguint-lo cap a la nostre dreta, ens portarà fins el roc del Comptador, destí principal d'aquesta sortida. Seguirem transitant pel camí, en sentit est per passar pel Moixer, també denominat "el Repetidor" degut a les instal.lacions de comunicacions que trobem a dalt.
Per tornar al lloc de sortida, baixarem per la pista formigonada fins al coll dels Pous. Aquí podem baixar per on hem pujat, o continuar per la pista. En el nostre cas, aquesta va ser l'opció triada. Així doncs, seguim per la pista, fent ziga-zagues, fins trobar a la nostre dreta, al marge de la pista, les restes d'una edificació que va pertànyer a les antigues mines de talc de la zona. Continuem descendint per la pista fins trobar una corba forta cap a la dreta. Aquí hem de vigilar ja que, just al mig de la corba veiem un corriol , sense senyalitzar, que s'endinsa al bosc. Ho agafem i, descendint girant lleugerament a la nostra esquerra, arribarem a veure entre les branques dels arbres ( a la tardor, a la primavera ho dubto) el santuari de la Mare de Déu de les Salines i la pista que ens portarà a destí. Si no volguessim complicar-nos la vida, seguint la pista arribarem al final de la mateixa. Allà girarem a la nostre esquerra i també arribaríem a destí, però donant una mica més de volta.