Cap del Verd


cim número 112 del llistat dels 100 cims de la FEEC
zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Km. 38 carretera C462-Planers-La Moixa-la Plana-Canal Vella-Prat Nabidal-Cap del Verd-Coll Veís-Prat Major-el Grauet-Planers-Km. 38 carretera C462.
Cartografia   Ed. Alpina   Mapa Vall del Lord
Coordenades   UTM  Datum WSG84
Distància recorreguda   14,6 Km.  Temps
4 h. 43 min.
Altura màxima   2282 metres  Ascens acumulat  1059 metres

Comentaris
Seguint amb la meva dèria de pujar muntanyes per llocs diferents als habituals o més freqüentats, m'ha sortit aquesta proposta que, tot i que m'ha fet patir com mai, ha resultat ser una de les que més satisfacció m'ha acabat fornint. Aquesta muntanya és, com ja es fa constar a la munió de pàgines web que hi ha penjades a internet, una gran desconeguda que bé es mereix una visita. El seu cim, millor dit, el prat Nabidal, és un regal als ulls, i les vistes des del cim, la cirera que corona el pastís. La serra del Cadí en tota la seva immensitat, el Pedraforca, la serra d'Ensija, la serra de Busa, el santuari del Lord, port del Compte... Inabastable.
Però anem a pams, com diuen per la meva contrada.
Per gaudir de tot això primer haurem de patir de valent. Aquest recorregut està fet seguint el sentit horari i va a buscar la canal Vella per pujar a la carena de les Canals Males i recórrer-les en la seva totalitat, en sentit nord-sud i baixar del cim per una altra canal que és "l’oficial" i correspon al camí senyalitzat, pel qual farem tot el recorregut de tornada. Jo no sé quin sentit de marxa deu ser el millor però com a dada d'ajuda ací en teniu un parell:
Canal Vella: 1.200 metres de distància recorreguda per superar un desnivell de 460 metres fan un pendent mitjà del 38,3 %.
Canal de descens: 600 metres de distància recorreguda per superar un desnivell de 249 metres fan un pendent mitjà del 41,5%.
A la ressenya que deixo al final de la pàgina intento explicar el millor que puc el recorregut fet, però crec que és necessari que faci constar el següent:
Les pistes, camins i senders fets servir figuren al mapa d'Alpina de la vall del Lord però jo no vaig saber trobar el sender que surt entre el sector del Comellar i les Llenes, puja a la carena i fa un recorregut pel bosc de la Moixa i acaba baixant a la pista que va del coll de Port a la Plana i els Clots. Potser no vaig saber interpretar el mapa o potser el sender ha desaparegut. D'una a d'altra manera no hi ha cap problema ja que del que es tracta és de superar la zona de matolls i pins pujant, millor pel sender si es troba, o si no, entre la vegetació, buscant els possibles passos. Una vegada hem sortit de la zona arbrada ja no tindrem problemes per assolir la carena i seguir-la fins a trobar el millor lloc per baixar a la pista. El sotabosc de la Moixa és molt net i herbat així que farem un descens molt plàcid. Com diu un amic meu expert en aquestes tessitures, aquest tros és per a gent avesada a seguir vells camins. O sigui, surt per on puguis.
També m'estimo més deixar constància del fet que per fer el descens del cim hi ha diferents opcions, totes elles per canals amb fort pendent que acaben en terreny atarterat. També val a dir que tots els camins es troben senyalitzats i surten del planell panoràmic que hi ha al cim, al costat de la bústia de fusta. Un camí baixa per la canal de la Grallera i té marques de cinta de plàstic enganxada al fil que marca el límit de termes. Una mica més a l'oest s'han de localitzar uns senyals de pintura grocs o blaus. Són els que hem de seguir. Més endavant, just al caire de la muntanya, se separen. Podem seguir qualsevol de les dues ja que, tot i que es baixa per canals diferents, finalment s'acaben ajuntant.
I què més puc dir. Si som curosos, no fem soroll, tenim temps d'estar molta estona al cim i... si tenim sort, és segur que gaudirem de la companyia de cérvols i isards pasturant tranquil·lament a una distància prudencial.
Aproximació en cotxe
Es proposa començar la caminada al quilòmetre 38 de la carretera C-462, carretera de la Coma a Tuixent.
També es pot iniciar des del coll de Port. Per una banda el recorregut se simplifica molt ja que ens estalviem caminar fora de camins i pujar a la carena del Comellar per baixar a la pista, però també té l'inconvenient que d'aquesta manera allarguem el recorregut entre tres i quatre quilòmetres més.
Dit això, això de sempre. Ací, però, comencem aparcant al costat del restaurant Cal Jan, al dit punt quilomètric.
Podem arribar a aquest punt venint des de Tuixent o des de Sant Llorenç de Morunys.
M'he adonat que avui en dia, amb les eines informàtiques que tenim al nostre abast, és una ximpleria que expliqui amb molt de detall com arribar a un punt determinat així que... Apa! Planifiqueu-vos el viatge amb el Google map, la Via Michelin, la guia Campsa... Amb allò que vulgueu i més us agradi.

Descripció del recorregut

Deixo una descripció del recorregut tipus Road-Book a la següent adreça:
https://drive.google.com/file/d/0B6mYUY9kv5v0ekJFNDlxc0kwdWc/view?usp=sharing