Montcaubo


zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades tècniques de la ruta

punts de pas de la ruta:
Serra d'Anyis;Montcaubo;Tornar pel mateix camí
Dades geogràfiques
Lloc geogràfic: P.N. Alt Pirineu Lloc sortida: Burgo
Dades cartogràfiques
Cartografia: Editorial Alpina Mapa: P.N. Alt Pirineu
Coordenades: UTM zona 31 T Datum: WGS84
Dades GPS
Marca: TwoNaw Model: Anima +
Coordenades: UTM zona 31 T Datum: WGS84
Característiques del recorregut
Data: 25/08/2016 Distància**: 6,24 Km.
Recorregut: Lineal Índex IBP **: 31
Terreny: Pista Orientació*: Fàcil
Dificultat*: Baixa-inexistent Esforç*: 2 sobre 5
Senyalització: No Fonts: No
Temps **
Total: 2 h. 16 min. Caminant: 1 h. 25 min. Parat: 46 min.
Altures **
Màxima:  2.294 metres Mínima: 2.104 metres Acumulat: 191 metres
Pendents **
Pendent màxim:
Ratio pujada: 6,94% Ratio baixada: 6,94%
* Dades totalment subjectives basades en estat de forma i apreciacions personals 
** Enllaç a les dades obtingudes de la web ibpindex
Comentaris
Ascensió lineal al Montcaubo, oficialment anomenat lo Calbo, fent servir la comoditat que permet la pista de muntanya, no apta per a turismes, que puja des de Burgo fins al mateix cim.
No és un acte del qual estigui orgullós, ja que una altra vegada m'he passat pel folre tots els meus principis senderistes, però de tant en tant, les circumstàncies, que no explicaré, es confabulen per fer saltar pels aires tots els paràmetres establerts. Aquesta vegada ha tocat aplicar la màxima d'un altre autor de ressenyes a internet. Aquell diu que es puja en cotxe fins a on el camí ho permeti, reservant certa distància per pujar a peu al cim. Aquesta facilitat d'aproximació fa que aquest cim sigui perfecte per a fer una còmoda excursió matinal, amb la família, fins i tot amb canalla petita, o amb amics poc acostumats a moure's per terreny de muntanya i així passar una agradable estona en companyia dels que més estimem. Aquesta facilitat d'accés possibilita també el fet de poder fer un preciós passeig per la idíl·lica esplanada que s'obre al coll de Campirme, magnífic per a deixar córrer a la mainada si el dia acompanya. En cas d'anar sols i fem aquesta aproximació, tindrem temps per a simultaniejar aquesta ascensió amb d'altres a cims propers, ja que molt a prop d'aquest tenim els cims del Campirme, accessible fàcilment des del coll del mateix nom , remuntant la carena de la serra homònima. També està molt a prop el Tuc de la Cometa, amb fàcil ascensió des de les velles i abandonades instal·lacions de les pistes d'esquí de Llessui. Molt més complicat és, penso, fer el mateix dia el Montsent de Pallars o el pic de Pilàs.
Tot i ser un cim empetitit pels grans cims que l'envolten, el Caubo s'ha fet mereixedor de la categoria de mirador de primer ordre, ja que des de la pleta cimera s'abasten excel·lents vistes de 360°, que permeten gaudir dels grans cims d'Aiguestortes i Sant Maurici, així com del sector de la Pica d'Estats, d'Andorra, el Cadí i l'omnipresent Torreta de l'Orri. Ni tan sols les grans antenes de comunicacions que vesteixen el cim espatllen el moment.
La proposta que aquí presento consta d'un recorregut lineal de pujada i baixada seguint el mateix itinerari, però tenim la possibilitat de fer el recorregut circular.
Al mapa de l'editorial Alpina de l'Alt Pirineu es dibuixen camins que ho permeten.
Aproximació en cotxe
Proposo començar a caminar des de la pista que neix Burgo, 900 metres més enllà del nucli, seguint la carretera en direcció a Llavorre. Conduirem uns 8 Km (aprox.) fins arribar a un desviament, just quan la pista vol iniciar el descens en direcció a la collada de Campirme.
Aquest és l'enllaç amb la georeferenciació de l'aparcament.

Descripció del recorregut

Havent deixat el cotxe aparcat al punt proposat iniciem la caminada seguint la pista que puja en sentit E a la recerca de la serra de Cerdanyís (ICC) o d'Anyís (Alpina). El camí és clar i evident en tot moment. Bé, de fet, del que es tracta és d'anar fent servir en tot moment aquesta pista.
Aquells que ho desitgin també poden anar fent servir els diferents senders que eviten aquesta pista i que fan la pujada més directa. Sense cap mena de complicació, fent servir un camí o altre, s'arriba a la pleta cimera, que ostenta les instal·lacions d'una empresa de telecomunicacions i el vèrtex geodèsic. La veritat que les antenes fan nosa però no espatllen l'espectacle visual.
La tornada la fem pel mateix camí però aquells que vulguin poden plantejar una opció que permet fer un recorregut circular.
Segons el mapa d'Alpina, des del cim es pot anar a connectar amb el GR 11 a la collada del clot de la Calba i seguir-lo en descens fins a trobar un sender – segons Alpina, però no l'ICC que gira en sentit N per encaminar-se a la collada de Campirme. Desconec la viabilitat d'aquesta opció, però penso que serà prou factible.
Com he dit, la nostra opció va ser fer el camí de tornada per la mateixa pista feta per a la pujada.