Puig de Grialó


cim número 122 del llistat dels 100 cims de la FEECzona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Colldelrat-Era del Martí-Castell de Grialó-Sant Miquel de Grialó-Puig de Grialó-Era del Martí-Colldelrat
Cartografia  I.C.C. Mapa Full 132-51
Coordenades  UTM Datum ED50
Distància recorreguda  4,6 Km. Temps 1 h. 58 min.
Altura màxima  667 metres   Ascens acumulat   187 metres
Comentaris
Aquesta vegada no va haver lloc per a trajectes innovadors, ni salvatges, ni diferents. Aquesta vegada va tocar fer la ruta “oficial” de pujada al Puig de Grialó. Va sorgir, de manera inesperada, l'oportunitat d'anar a fer un volt per terres de la Noguera i no vaig poder preparar com a mí m'agrada les sortides a la muntanya. Tot i això portava al GPS tres trajectes possibles. Un que sortint de Collfred i passant per la Granja del Riera, arriba a l'indret anomenat lo Bosc (mapa ICC) i d'allà, muntanya amunt fins al cim. Aquesta opció, després de parlar un parell de vegades amb el president de l'associació d'amics de Collfred, la vaig arraconar ja que em deia que les pistes que volia fer servir eren privades i lo millor era demanar permís al propietari. No ho vaig aconseguir així que ho vaig deixar córrer, tot i que crec del tot possible que es pugui arribar a fer el recorregut, comptant amb el permís de l'amo dels camins, per lo menys, al Google Earth, així ho sembla (tret de l'ascens i descens del cim fins a l'enllaç amb les pistes). La segona opció que portava prenia el disseminat de la Força com a punt de sortida. Havia llegit a internet que la pujada per aquest costat era molt més amorosida que la de Colldelrat. Precisament per això la vaig deixar de banda també. Ja que anava a fer quelcom, que fos una cosa que demanés esforç, que menys. A demés, des de la Força es fa també un recorregut d'anar i tornar pel mateix camí. Bé, aixo no és del tot cert si es disposa de dos cotxes, o més. Si és aquest el cas crec que es pot fer una molt bona passejada lineal des de la Fora fins Colldelrat, o a l'inrevés. Així doncs, vistes les perspectives, que les previsions meteorològiques no eren molt favorables i que ja que hi era per allà, aprofitaria per fer també el Montmagastre ( Castell de Montmagastre per la gent del poble i rodalies ), vaig fer viatge amb l'idea de fer, com al començament he deixat escrit, el recorregut oficial. Per aquest motiu, aquesta entrada de blog serà molt corteta i minsa en informació ja que lo que jo pugui dir, ja està molt i molt dit.
Aproximació en cotxe
Sortirem del llogaret de Colldelrat, pertanyent al municipi d'Artesa de Segre. Per arribar-hi, ja estant a Artesa de Segre, cal agafar la carretera C14. Al kilòmetre 108,5, aproximadament, surt els desviament cap a Colldelrat (Coll del Rat en Google maps). En uns 2,5 kilòmetres aproximadament s'arriba a Colldelrat per carretera en bon estat.

Descripció del recorregut

Si el dia es lo suficientment clar, des del punt d'aparcament ja tenim el nostre objectiu a la vista. Bé això no és del tot cert. Allò que es veu son les ruïnes del castell de Grialò. El cim del Puig del Grialò, amb el seu vèrtex geodèsic està uns quants centenars de metres més al nord-est de lo que es veu. Per arribar-hi cal seguir en sentit nord-est, deixant primer l'església de Sant Miquel a la nostra dreta i després el poble de Colldelrat a la nostra esquena. Així arribarem a l'era del Martí. En aquest punt surt una pista per la dreta. La seguim i comença una plàcida caminada per pista fins a una cisterna. Abans d'arribar-hi haurem deixat un parell de pistes a l'esquerra que no ens serveixen. Fins a aquesta cisterna es pot arribar amb cotxe ja que la pista es troba en prou bones condicions per permetre el pas de vehicles de tot tipus, amb les consegüents precaucions en el cas de no ser un tot terreny. En aquest punt es veu amb molta claredat una pista que comença a pujar suaument. Es pot fer servir aquesta pista per fer la pujada. Nosaltres així ho vam fer. Es puja bé, però el camí és molt i molt precari i té, de tant en tant, esglaons de pedra d'una alçada que depèn qui pugui tenir problemes si no els dona la cama. No dic que no es pugui. Nosaltres vam pujar, però en les condicions meteorològiques que ho vam fer va resultar una mica dificultós. De fet, per baixar vam fer servir un altre sender, senyalitzat amb fites ( que a la pujada no vam saber veure) que també ens va deixar a la mateixa cisterna. Quan s'arriba al castell s'acaben les dificultats. Ja apareix un corriol clar i prou fressat que ens portarà primer a Sant Miquel de Grialó i, seguint pel sender, al cim i vèrtex del Puig de Grialó. Per tornar vam fer una petita, molt petita variant, que ens va fer agafar una traça de sender que finalment va resultar molt més còmode i fàcil que el camí que vam fer de pujada. Del que es tracta es de desfer el camí per tornar al cotxe de un i donar per acabada aquesta caminada que molt bé es pot plantejar amb la família, si els seus membres estan una mica acostumats a caminar.