Força Real


Cim recentment afegit al reptezona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades tècniques de la ruta

les quatre Chamins-les Touchoneres-Força Real-la Maine-les quatre Chamins
Dades geogràfiques
Lloc geogràfic: Rossellò Lloc sortida: els 4 Camins (Estagel)
Dades cartogràfiques
Cartografia: IGN Francès Mapa: 2448OT
Coordenades: Mercator (Spherical) Datum: WGS84
Dades GPS
Marca: Garmin Model: Montana 600
Coordenades: UTM zona 31 T Datum: WGS84
Característiques del recorregut
Data: 06/11/2013 Distància: 6,7 Km
Recorregut: Circular Ciclable: No
Terreny: Pista, camins i senders Orientació*: Fàcil
Dificultat*: Baixa Esforç*: 2 sobre 5
Temps 
Total** 2 h. Caminant** 1 h. 35 min. Parat** 25 min.
Altures
Màxima ** 507 metres Mínima ** 209 metres Acumulat** 402 metres
* Dades totalment subjectives basades en estat de forma i apreciacions personals 
** Dades obtingudes de l'aplicació BaseCamp de Gamin
Comentaris
La Força Real és d'aquells cims que quan vas per la carretera el veus de lluny, recognoscible fàcilment per la seva silueta altiva, i penses...Tinc que pujar-ho. No és molt alt, tan sol 507 metres d'alçada, però el suposes amb unes vistes superbes, i de molt bo pujar. I és cert, es puja amb molta facilitat, tanta que fins i tot es pot pujar fins a dalt del tot amb cotxe, tot i que no és aquest el cas ja que el que es proposa és un passeig, curt, d'uns 7 kilòmetres. I també té unes vistes-vaig tenir molta sort amb el dia ja que bufava una bona tramuntana-espectaculars. La muntanya en sí està formada per dos cims separats uns 200 metres l'un de l'altre, units per una pista perfectament arranjada. El cim més occidental alberga una ermita i el més oriental un gran antena de comunicacions, la existència de la qual fa que al cim arribi una carretera, però això no enlletgeix el conjunt ja que l'indret es espectacular, sobre tot vist a través d'una escultura metàl·lica que hi ha al peu de les escales de l'ermita. Aquesta curta passejada és perfecta per fer en família i que pot servir per anar aficionant als més petits, inculcant-los així els valors que se suposa ens mouen. També es pot complementar amb l'ascensió a cims propers, com poden ser el Roc de Mallorca i/o la Torre del Far. Si es fa aquesta últim, es pot acabar de rematar el dia aprofitant per fer un recorregut prehistòric a la vil·la de Tautavel, o fer un recorregut en el tren càtar, que te parada a la vil·la de Cases de Pene, o anar una mica més lluny, a Sigean, i visitar la seva reserva africana.
Aproximació en cotxe
Jo vaig fer l'aproximació tal i com explicaré. Altres poden triar altres camins fent servir navegadors i les coordenades que deixo al final. Conduïm per la carretera N116 en sentit oest fins prendre la sortida en direcció a carretera D916/Saint-Feliu-d'Avall. S'ha de girar a la dreta per continuar per la carretera D16A. En 1,9 quilòmetres s'arriba a una rotonda. Cal agafar la segona sortida i seguir per la carretera D1. En 6,6 quilòmetres s'arriba al col de la Dona. Seguir per la carretera D1 uns 450 metres i, quan la carretera fa un revolt esquerra-dreta, veiem a l'esquerra el naixement d'una pista asfaltada. Girem per seguir per la pista. En tot moment circularem per asfalt, a trossos malmès, així que deixarem tots els trencalls, a dreta, que trobarem (3). Quan hem fet el tercer gir a la dreta podem aparcar. En total haurem conduit per la pista uns 1300 metres.
Les coordenades, tretes de l'aplicació Base Camp i mapa 2448OT son:
31T x=476963 y=4731791

Descripció del recorregut

Comencem a caminar i seguim la pista per la qual hem arribat, en sentit sud-est, en lleugera pujada. Als 380 metres deixem a la dreta la pista que segueix planera i ens desviem lleugerament a l'esquerra per seguir per la pista que sembla més malmesa. Quan portem 525 metres caminats hem de deixar la pista i girar a la dreta per agafar una altra, herbada, que segueix en sentit nord-oest i que de mica en mica va girant en sentit sud-oest, primer planejant i després en suau pujada. Al poc deixarem la pista per agafar un corriol, senyalitzat, que per l'esquerra i en pujada ens porta a trobar una pista. La creuem i seguim senyals de pintura blava fins assolir la carena i veure el nostre destí. Deixem a l'esquerra un sender senyalitzat i seguim per la dreta fins arribar a la pista que tenim al davant de la nostra posició. Passem al costat d'un primer orri (cabana de pedra seca). Seguim la pista en clara direcció al cim objectiu del dia. Deixem més endavant uns trencalls a dreta i esquerra i trobem un nou orri, en aquest cas el de les Teixoneres. Seguim per la pista i arribem a la zona de pic-nic de l'orri del Camí, a on, de nou, trobem un orri. Una mica més endavant trobem un encreuament. El pal que trobem ens indic que la pista ens porta a la Força Real. Jo vaig deixar la pista per seguir pel sender que surt a la dreta i que també porta al cim, tot i que no està senyalitzat. Aquest sender puja més dret i obliga a superar una zona de roques en les que no és del tot necessari posar les mans a terra, si fos cas, tan sol per assegurar el pas. Així s'arriba al cim. Temps per gaudir de l'espectacle...Si el dia ho permet. Per tornar cal dirigir-se a l'ermita. Pel seu darrera surt un sender que baixa en direcció al pàrquing. No cal arribar-hi, o sí, com es vulgui. El cas és que sense arribar-hi segueix un sender, botànic, que amb cartells explicatius de la vegetació, baixa a creuar la carretera que puja/baixa del pàrquing. La creuem i seguim per la pista de la dreta, en baixada. Més endavant deixem aquesta pista per agafar altre que se'n va per la dreta, en sentit nord-est. Quan aquesta gira en sentit sud-est tenim que triar entre diferents opcions. Podem seguir per la mateixa pista i fer un revolt llarg en puja i baixa. Podem seguir per l'esquerra per un corriol que, segons el mapa trobarem més endavant, o podem fer el que proposo, deixar la pista per un corriol que, per l'esquerra, fa drecera i estalvia el revolt de la pista. Aquest corriol troba, de forma gairebé planera, la pista més endavant, quasi al final de la pujada. Anirem ja sempre per pista, deixant tots els trencalls que trobem a l'esquerra fins que la pista es fa sender i arriba a un camp de vinyes abandonat. Aquí el sender es bifurca en dos. Ara deixem el de la dreta i seguim, en baixada i sentit oest, pel mig del camp de vinyes fins que enllacem amb una altra pista. Aquesta ja no la abandonarem fins sortir al punt en el qual hem aparcat.