El Torn


zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades tècniques de la ruta

Mirador de la Rajola-El Torn-La Casilla-pas via fèrria-Roca del Torn-Illot del Torn-Mirador de la Rajola
Dades geogràfiques
Lloc geogràfic: EIN la Rojala-Platja del Torn Lloc sortida: Mirador de la Rojala
Dades cartogràfiques
Cartografia: Editorial Piolet Mapa: Vandellòs
Coordenades: UTM zona 31 T Datum: Europenan 1950
Dades GPS
Marca: Garmin Model: Montana 600
Coordenades: UTM zona 31 T Datum: WGS84
Característiques del recorregut
Data: 03/02/2016 Distància**: 3,44 Km.
Recorregut: Circular Índex IBP **: 24
Terreny: Senders i carretera Orientació*: Fàcil
Dificultat*: Baixa Esforç*: 3 sobre 5
Senyalització: Parcial Fonts: No
Temps **
Total: 58 min. Caminant: 58 min. Parat: 0 min.
Altures **
Màxima:  163 metres Mínima: 25 metres Acumulat: 121 metres
Pendents **
Pendent màxim:
Ratio pujada: 8,74 % Ratio baixada: 8,59 %
* Dades totalment subjectives basades en estat de forma i apreciacions personals 
** Enllaç a les dades obtingudes de la web ibpindex
Comentaris
Aprofitant el desplaçament fet per pujar al cim de la Tossa de Tivissa, de tornada cap a casa vaig aprofitar per fer el cim del Torn, ja que la baixa dificultat d'aquest cim no requereix gran esforç, si es planifica un recorregut adequat. Havia vist a internet diverses propostes de més o menys llargada, però totes elles d'escassa dificultat, atesa la baixa cota i la ubicació del cim, 152 m d’altitud i a escassa distància de la línia de costa, tan sols n’està separat per la línia fèrria Tarragona-Tortosa.
Aquest cim no té gran interès per si sol així que és perfecte per fer com a complement d'altres, ja que a poca distància en cotxe trobem una bona colla de cims també inclosos en la llista del repte. El molló Puntaire és ben visible des del cim. També més al nord tenim el puig de la Cabrafiga, i més al nord encara el Cavall Bernat de Llaberia i la mola de Colldejou. Ocults darrere el molló Puntaire resten la mola de Genessies i la Tossa de Tivissa.
També és perfecte per fer acompanyat de la família, o portar la família a fer un dia de platja i aprofitar nosaltres per fer el cim.
L'aproximació també és fàcil. Més o menys al kilòmetre 1125,5 de la carretera N-340, circulant en sentit Tarragona, això és important ja que en sentit contrari no s’hi pot accedir, s'ha d'anar fins a les centrals tèrmiques a fer el canvi de sentit, una carretera asfaltada permet aparcar el cotxe a 300 metres del cim, tal com consta a un pal indicador ubicat a un espectacular mirador que permet gaudir d'unes excel·lents vistes de la costa i poblacions com el mateix Hospitalet de l'Infant, Cambrils, Salou i la mateixa Tarragona.

Assolir el cim des d'aquest mirador és molt senzill, com es pot suposar atesa l'escassa distància i poc desnivell a superar. Guanyat un fort, però curt, desnivell, acostar-se al vèrtex geodèsic no suposa cap esforç... Si no bufa el fort vent que per aquelles terres acostuma a regnar. També és cert que aquest mateix vent és el que permet gaudir d'unes extraordinàries vistes arreu. Potser no són les millors possibles cap al sud, per l'existència de les dues centrals tèrmiques que, potser, enlletgeixen el panorama, però què voleu que us digui, fins i tot tenen el seu particular encant industrial. El recorregut més curt es faria tornant pel mateix camí, però una altra possibilitat consisteix a estirar el passeig fins a baixar a la línia fèrria. Aquest va ser el meu cas, que es va convertir en una molt bona opció.
Aproximació en cotxe
Proposo començar a caminar des del mirador de la Rajola.
Aquest és l'enllaç amb la georeferenciació de l'aparcament.

Descripció del recorregut

Comencem a pujar de valent per un clar sender el naixement del qual es troba indicat per un pal indicador que ens diu que al cim tenim uns 300 metres i a la cala Justell uns 1.000 metres. El camí és força pendent i està senyalitzat amb uns petits trossos quadrats de plàstic d'uns dos centímetres quadrats i de color taronja. El sender, sense perill de pèrdua, ens puja a la plana cimera. De seguida veurem el vèrtex geodèsic, al qual ens dirigirem. Cal gaudir amb calma, si el dia hi acompanya, de les vistes. És el millor que té aquest cim. Des del cim ja veiem el camí que cal recórrer per baixar a la línia fèrria. A un petit coll que es veu a mig camí de descens hi ha que el camí es bifurca. Cal memoritzar-lo. El descens és vertiginós, més si el vent fa acte de presència. Prenem el desviament correcte del camí, carener per a més referència, passem per les restes d'una edificació i apareixem a la Casilla. Un cartell ens informa de l'existència d'un aljub. Voltem la construcció i ens trobem en un punt en el qual podem passar a l'altra banda de les vies. Un camí força clar ens rep a l'altre costat. Caminar per les vies és força perillós, ja que el trànsit ferroviari és constant així que és millor fer camí pel costat de mar. Hi ha camí. De vegades fent puja i baixa seguint el tall de la muntanya. De vegades flanquejant arran de costa. De vegades, per evitar haver de baixar al mateix nivell de mar, circulant per la mateixa via. Ull els dies de vent als passos 2 i 3. Un quart flanqueig sense cap problema ens deixa molt a prop de l'illot del Torn. Es pot seguir fins a la mateixa platja, gaudir-ne, descansar i passar pel pont que permet passar a l'altra banda de les vies, lloc en el qual hi ha l'aparcament de vehicles, però en aquest punt també es pot creuar a l'altra banda i enllaçar amb un camí que connecta amb la carretera asfaltada.

Tant si es puja des de la mateixa platja com si es fa tal qual consta al track, els últims 800 metres s'han de fer per asfalt, en pendent. Desconec si es pot fer drecera i estalviar carretera, penso que sí perquè molt a prop del mirador, a uns 150 metres, vaig veure que sortia una mena de traça, molt i molt pendent. També és cert que el terreny es veia molt i molt brut però el naixement o acabament del corriol es veia molt evident.