Mont Coronat

cim número 169 del llistat dels 100 cims de la FEEC zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Col Diagre-La Pinouse de l'Ayrolle-LaCollada-Roc de l'Ermite-Mont Coronat-Col de Portus-Tour du Coronat-Ancien canal de Jujols-Col Diagre
Cartografia   I.G.N Francès   Mapa 2249 ET Capcir
Coordenades   UTM Datum WGS84
Distància recorreguda   16,6 Km. Temps
6 h. 16 min.
Altura màxima   2172 metres Ascens acumulat   797 metres
Comentaris
Em fa l'efecte que aquesta muntanya no ha tingut sort. És una gran desconeguda i, a sobre, la poca informació de la qual es disposa no ajuda gaire a animar-se a pujar-la. Buscant a internet tan sols trobarem quatre ratlles que l'únic que ens deixaran clar és que es tracta d'una muntanya lletja, i jo no hi estic d'acord. Cert és que el cim no ens regalarà els ulls amb grans vistes, de fet no en tindrem cap, però aquesta carència no pot, per si sola, qualificar d'aquesta manera tota la muntanya. Té molts altres al·licients. De fet, la seva flora i fauna són tan importants que s'han creat dues reserves naturals per protegir-les: la de Jujols i la de Nohèdes. També crec que en la mala valoració d'aquesta muntanya influeix, i molt, la planificació de la sortida ja que penso que es planteja malament. El fet de tenir molt a prop dues muntanyes més de la llista dels 100 cims (Madres i Tres Estrelles) fa que l'ascensió al Mont Coronat no es plantegi com una sortida en si mateixa, sinó que es fa com a complement de qualsevol de les altres dues. Aquest fet no permet gaudir d'aquesta muntanya com es mereix ja que, si al poc interès excursionista hi afegim que l'ascensió i descens els farem cansats pel recorregut previ tindrem tots els ingredients per no apreciar-la. Així doncs, per treure’n tot el profit, el millor és planificar la sortida per fer tan sols aquest cim. D'aquesta manera, amb temps, calma i  sort podreu gaudir de la presència de cérvols pasturant entre els pins. Pel que fa al patrimoni, a Jujols podrem visitar, a l'entrada del poble, l'església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa, d'estil romànic del segle XI, construïda sobre una torre quadrada; conté una marededéu de fusta del segle XIII. Per últim, a prop del Col de Portus, de fàcil accés per pista i amb cartells de direcció, podem anar a veure l'estany del Clot.
Aproximació en cotxe
Venint de la Jonquera:
La població de referència serà la de Perpinyà, a la qual arribarem bé per l'autopista AP-7/A-9, bé per la carretera D-900. De Perpinyà sortirem per la carretera N-116 fins al kilòmetre 57,100. En aquest punt trobem el desviament cap a Jujols per la carretera D-57.
Venint de Puigcerdà:
Entrarem a França directament per la carretera N-116 així que conduirem per aquesta carretera fins al kilòmetre 57,100 i trobarem a l'esquerra el desviament que mena cap a Jujols, per la carretera D-57.
Una vegada som a Jujols:
Abans d'entrar a la població veurem una ermita i un senyal indicatiu d'aparcament. No entrarem al poble i girarem a l'esquerra per anar a l'aparcament. Voltarem l'ermita i seguirem per pista asfaltada en pujada seguint el camí de les Garrigues. Més endavant veurem una bifurcació. La pista que segueix recte, més precària, es troba barrada al pas de vehicles. Seguim, doncs, per la pista fent un gir a la dreta. Així arribarem fins a una gran bassa i un cartell de la reserva que ens avisa que 1.200 metres més endavant trobarem el pas prohibit. No sé si és cert o no. El que sí que és cert és que a 500 metres trobarem una barrera, oberta, i un altre senyal, aquesta vegada prohibeix tota circulació. Crec que el millor és deixar el cotxe en aquest lloc ja que, segons la gent del país, alguna vegada els gendarmes han posat multes. També es pot deixar el cotxe a la bassa. Es deixi a on es deixi el cotxe, el track proposat comença al Col Diagre.

Descripció del recorregut

Deixo una descripció del recorregut tipus Road-Book a la següent adreça:
https://drive.google.com/file/d/0B6mYUY9kv5v0TjZsak15ZGRISVk/view?usp=sharing