Sant Miquel de Solterra


zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades tècniques de la ruta

punts de pas de la ruta:
Can Calabrès-Font del gavatx-El Soler-El Borrell-Sant Miquel de Solterra-Coll de Llevanyes-Can Calabrès
Dades geogràfiques
Lloc geogràfic: Guilleries Lloc sortida: Can Calabrès
Dades cartogràfiques
Cartografia: Editorial Piolet Mapa: Guilleries
Coordenades: UTM zona 31 T Datum: ETRS89
Dades GPS
Marca: TwoNaw Model: Anima +
Coordenades: UTM zona 31 T Datum: WGS84
Característiques del recorregut
Data: 06/12/2016 Distància**: 10,99 km.
Recorregut: Circular Índex IBP **: 54
Terreny: Pistes i senders Orientació*: Moderada
Dificultat*: Moderada Esforç*: 3 sobre 5
Senyalització: Parcial Fonts: Si
Temps **
Total: 4 h. 21 min. Caminant: 3 h. 14 min. Parat: 1 h. 07 min.
Altures **
Màxima:  1.191 metres Mínima: 765 metres Acumulat: 507 metres
Pendents **
Pendent màxim***:
Ratio pujada: 10,56 % Ratio baixada: 8,74 %
* Dades totalment subjectives basades en estat de forma i apreciacions personals 
** Enllaç a les dades obtingudes de la web ibpindex
*** Dada obtinguda de l'aplicació CompGPS Land v.8
Comentaris

Aprofitant que uns familiars i un grup d'amics volien que els portes a muntanya, no gaire lluny de casa nostra, vaig triar l'opció de portar-los a les Guilleries, concretament al cim de Sant Miquel de Solterra.
Ja que seria la tercera vegada que voltava per aquella muntanya, vaig triar la ruta de les Fonts, i la vaig fer extensiva fins al cim. D'aquesta manera ja tinc cobertes tres vessants. Així doncs, em resta, tan sols, el costat llevantí per cobrir totes les possibilitats d'ascens a aquest cim tan apreciat pel col·lectiu muntanyenc.
Pràcticament tot el recorregut es fa per camins en perfecte estat i senyalitzats. Farem servir un GR que ens baixarà a trobar el torrent de la font del Gavatx. Allà deixarem el GR per anar a buscar diferents fonts molt apreciades pels vilatans de Sant Hilari Sacalm. Passarem a tocar de l'imponent mas del Soler i pujarem a les ruïnes del Borrell. Allà s'acaba el bon camí i toca pujar de valent a la recerca del cim. Si el dia acompanya, el temps passarà sense que ens n’adonem contemplant l'extens paisatge que s'obre als nostres ulls. El descens ja no té complicacions. En tot moment anirem per senders, corriols i pistes perfectament arranjats i senyalitzats. Fins i tot retrobarem el GR que serà el que ens tornarà de nou a l'aparcament.

Aproximació en cotxe

Per fer l'aproximació al punt d'inici de la caminada farem servir la carretera, en principi asfaltada, que porta a cal Calabrés i a la taverna del Sobirà i que neix just a la rotonda d'entrada a Sant Hilari Sacalm. La pista és apta per a tot tipus de vehicle, ja que es troba en perfecte estat fins al lloc triat per aparcar. També fins a la taverna, per si hom volgués estirar l'activitat i fer un bon dinar. La taverna obre normalment de dijous a diumenge i ofereix un menú de 20 euros. És millor trucar per reservar.

Accedint al següent enllaç veureu la georeferenciació de l'aparcament.

Descripció del recorregut


Al mateix aparcament localitzarem els senyals de pintura del GR. Es tracta de prendre el sender que inicia un lleuger descens, deixant de banda el cridaner sender que planeja. Anem doncs baixant en sentit E i més endavant NE, perdent alçada, seguint sempre els senyals del GR. Un descens molt més fort ens porta a una palanca de fusta que ens permet passar en sec el torrent de la font del Gavatx.
Superat el curs de les aigües, arribem a un encreuament de pistes. La que tenim al davant, orientació NE, la deixarem per tornar així que agafem el trencall que gira a l'esquerra i prenem orientació NO. Ens incorporem ja a la ruta de les Fonts. Al cap de poc ja trobem la primera. Encara raja, tot i que minsament. És la font del Vern, a peu de pista. Seguim per la pista, acompanyant les aigües del torrent de la font del Gavatx en el seu recorregut a la cerca de la riera d'Osor, de la qual és tributari. No triguem gaire a trobar la següent font, la del Gavatx. La pista per la qual transitem ens portarà encara a una tercera font, la de la Formiga. Aquesta resta una mica amagada en un sot, amb accés perfectament senyalitzat des de la mateixa pista. Com que no raja, no hi baixem.
Seguim per la pista, ara marcada com a pista de BTT amb el número 11. Aquests senyals ens portaran a les proximitats del mas del Soler. No hi arribarem ja que poc abans d'arribar-hi prendrem una pista que marxa en sentit SO, en lleugera pujada. Un llarg recorregut, fent dues llargues llaçades i sempre en ascens, ens porta a les ruïnes d'un antic mas. És el Borrell. En aquest lloc hem de parar atenció i fer una pausa en el camí. Es pot aprofitar per fer un descans. Quan som a les envistes del mas, veiem clarament una pista que passa a tocar de les parets que encara resten en peu. Aquesta no és la que farem servir per a atacar el cim. Per l'esquerra nostra, abans d'arribar al mas, veurem una altra pista, més aperduada. Aquesta és la bona. La seguirem, en sentit NE, uns quants metres, fins a trobar una fita a la nostra dreta que ensenya el començament d'un corriol que s'enfila bosc amunt. Si ens fixem en la pista, veurem també una creu de pintura vermella indicant que més endavant anirem per camí erroni. Deixem doncs la pista i ens fiquem de ple entre alzines, seguint el clar corriol, perfectament senyalitzat amb fites. Aquest corriol ens porta a creuar un parell de pistes, més o menys aperduades, per accedir finalment a la carena cimera. Quan hi som, tan sols ens caldrà caminar uns pocs metres fins assolir el cim. Els més valents poden fer una petita grimpada per a impressionar, o acompanyar, els més petits fins al cim. La resta pot fer servir el sender que hi puja.
La baixada la plantegem pel vessant contrari de la muntanya. Per això desfem camí fins al punt en el qual hem sortit a la carena. Uns metres més endavant veurem un altre desviament, senyalitzat amb pintura vermella. Aquest sender inicia un descens en sentit N i deixa la carena de la muntanya. Sense deixar els senyals, el camí fa un fort gir en sentit SE i ja no deixa aquesta orientació fins a connectar amb una pista. Tenim un pal indicador i tenim a la vista la font de sa Guarda. Ens incorporem a la pista i la seguim sempre en direcció a Sant Hilari Sacalm, seguint els senyals de GR, al qual ja ens hem incorporat. Després de molt caminar arribem al coll de Llevanyes. Aquí el sender que ens interessa, el GR, senyalitzat també amb un pal de direcció, deixa la pista per la qual caminem i inicia un descens per una nova pista, una mica més precària. Aquesta ens porta a trobar el sender marcat com a ruta de les Fonts. Ja ens trobem en camí conegut, així que ara toca desfer-lo per tornar al punt d'inici i aparcament.