Montmajor


cim número 37 del llistat dels 100 cims de la FEEC zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Sant Martí de Toralles-Coll del Reverter-Collada de la Costa-Coll de Galters-Montmajor-Collada de la Costa-Oratori de la Costa-Sant Martí de Toralles
Cartografia  Ed. Alpina  Mapa Garrotxa-Zona Volcànica
Coordenades  UTM Datum WGS84
Distància recorreguda  7.7 Km. Temps 3 h. 12 min.
Altura màxima  1076 metres   Ascens acumulat   545 metres
Comentaris
Excursió molt tranquil·la al Montmajor, cim amagat de la vall alta del Fluvià, principalment de la vall de la riera d'Oix. El fet que la sortida es faci en una matinal dóna opció a visitar diferents llocs propers, com poden ser les poblacions de Castellfollit de la Roca o Besalú. També, tot i que queda molt més allunyat i una mica a contrapeu, podem anar a Beget per una pista forestal asfaltada que transcorre per la vall d'Hortmoier i passa per llocs espectaculars. Molt més a prop tenim Oix, que també es mereix una visita. El caseriu de Toralles té una església molt interessant i a la vora hi ha el castell de Montpetit, amb la seva història. De possibilitats per fer un bon àpat en tenim al mateix Oix  i a Castellfollit, al restaurant Can Bundància.
Aproximació en cotxe
Agafarem com a referència la població de Castellfollit de la Roca. Abans o després, depenent d’on vinguem, de passar el pont sobre el Fluvià agafarem un trencall que es dirigeix a Oix per la carretera GIV-5221. Després de conduir 9,5 quilòmetres arribarem a l'entrada de la població d'Oix. No hi acabarem d'arribar ja que abans agafarem el desviament a l'esquerra per entrar al camí del cementiri. Passat el cementiri sortirem al GR1. L'anirem seguint i quan la pista faci un fort revolt a l'esquerra ens trobarem un trencall que puja per la dreta. Nosaltres continuarem per l'esquerra per anar a seguir la llera de la riera d'Oix. Una vegada hem passat la porta que dóna accés al pla de la Calma continuarem per la pista i deixarem a la dreta el que semblen unes instal·lacions hípiques. Quan la tanca d'aquestes instal·lacions gira cap a la dreta mirarem de trobar el millor lloc per aparcar, ja que aquí comença el camí per on hem d'anar.

Descripció del recorregut

En principi no hauríem de tenir cap problema fins a arribar al coll del Reverter ja que anirem seguint el traçat del GR1, així que trobarem senyals per tot arreu. Tot i així tenim una possibilitat per variar aquest itinerari perquè a l'oratori de la Calma podem triar entre seguir el GR1 o continuar recte o una mica cap a la dreta per escurçar el recorregut i evitar passar pel coll del Reverter i anar directament a la collada de la Costa. Aquí, però, fem el camí una miqueta més llarg i passem pel coll de Reverter. Així doncs, ja som al coll del Reverter. Veurem un pal indicador. Girarem a la dreta i seguim el camí indicat pel pal, que ens diu que fins al Montmajor ens queda una hora de camí. Seguint els senyals arribem a la collada de la Calma. Girarem un xic a l'esquerra per anar guanyant alçada fins a sortir al coll de Galters i, seguint les marques i anant per terreny molt pedregós, assolirem el cim del Montmajor. Per tornar a l'aparcament vam decidir tornar pel mateix camí pel qual vam pujar, ja que les forces no acompanyaven i no volíem barallar-nos mirant de trobar el camí de baixada pel vessant nord de la muntanya, tot i que l'inici és força evident. Així doncs, vam desfer el camí fins a la collada de la Costa i vam fer una variant que ens va permetre arribar a l'oratori de la Calma (o de Sant Cristòfol, com diu la fusta que hi ha als peus) i ens vam estalviar haver de recular fins al coll del Reverter. I des de l'oratori fins al cotxe ja coneixíem el camí. És possible baixar del cim per la cara nord de la muntanya perquè hi ha un camí que, passant pel coll de la Bassa, es dirigeix a la portella i la Costa per anar a sortir al GR1 a l'alçada del pla de la Calma.