Sant Salvador de les Espases


cim número 10 del llistat dels 100 cims de la FEEC
zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

La puda-Coll de Can Tovella-Coves de Can Tovella-Coll de Sant Salvador-Coll de Bram-Sant Salvador de les Espases-Torrent d'Afrau-La Puda
Cartografia  I.C.C  Mapa Baix Llobregat
Coordenades  UTM Datum ED50
Distància recorreguda  7,7 Km. Temps 2 h. 36 min.
Altura màxima  445 metres   Ascens acumulat    422 metres
Comentaris
Sant Salvador de les Espases és un lloc molt amagat entre les muntanyes i a l'ombra de Montserrat. D'aquesta muntanya tindrem molt bones vistes durant la pujada. Els camins i pistes que anirem trepitjant es troben en perfecte estat però no gaire senyalitzats així que suposo que l'itinerari que comentaré no serà el més corrent.
Aproximació en cotxe
Aparcarem el cotxe a l'antic balneari de la Puda de Montserrat, avui en dia abandonat. Per acostar-se al lloc cal arribar al Km 7 de la carretera C55 i agafar el desviament cap al balneari.

Descripció del recorregut

Comencem la sortida a la Puda de Montserrat. Nosaltres vam fer el recorregut seguint el sentit horari ja que els desnivells son més còmodes . Així doncs no vam fer cas del primer pal que ens vam trobar i que indica el camí a Sant Salvador ja que per aquest camí es per el que tornarem. Dit això, vam seguir per la carretera fins l'entrada a l'antic Balneari de la Puda, avui dia tancat i en estat ruïnós. Vam continuar seguit per la pista seguint el PR i les indicacions que manen cap a Can Tovella. Recorreguts uns 900 metres des del balneari trobem altre pal indicador. Fent cas de les indicacions de Can Tovella i el Coll de les Bruixes. Poc després la pista fa un fort revolt a la dreta i ja tenim davant nostre les primeres vistes de la muntanya de Montserrat i el monestir. Mes o menys recorreguts 1550 metres trobem altre pista que, pujant per la nostre dreta,sembla que ve del balneari. És possible que així sigui, però nosaltres no vam agafar-la. Passem d'aquesta pista i seguim pujant per la pista principal en sentit Est. Als 1850 metres deixem altre pista a la nostre dreta i seguim per la pista principal, en sentit Nord, encarant davant nostre, en la llunyania, el Coll de les Bruixes. Als pocs metres tornem a deixar altre pista que, a la nostre esquerra, baixa cap a Can Tovella. Als 2550 metres des de que hem començat trobem que la pista que venim seguint fa un fort revolt cap a l'esquerra i continua en direcció al Coll de les Bruixes. Aquí nosaltres agafarem altre direcció. Seguirem per la pista que tenim davant nostre i que surt en sentit Nord, deixant el PR. Ara la pista es torna sender que de segur farà les delícies dels trialers. Això fa pensar que s'haurà d'anar amb compte els dies festius. Seguint aquest corriol, sense possibilitat de pèrdua, arribarem a un petit coll. Davant nostre tenim, molt a prop, el nostre destí. Aquí tenim la possibilitat d'escurçar molt l'excursió. Si agafem el sender que surt al davant nostre, abans d'arribar a la torre elèctrica veurem altre corriol que baixa decidit a trobar un antic torrent, ara assecat. Seguint aquest corriol arribarem a Sant Salvador. Nosaltres però vam fer mes llarg i vam seguir per el camí de l'esquerra, en sentit Nord-Est, per anar a trobar el Coll Bram. Arribats al Coll ja trobem senyals. Les seguirem cap a la dreta, en sentit Sud-Est, per anar a trobar la pista que puja de Plans de Castellet. Ja haurem vist un cartell que ens indica la direcció a seguir per arribar a Sant Salvador. Una vegada hem visitat i disfrutat del lloc, farem la tornada agafant el corriol que, en sentit Sud-Oest, fa baixada, passant per la cova de la Mare de Déu, i va a buscar el Torrent de l'Afrau. Hem d'anar buscant fites de pedra que ens ajudaran  a seguir el camí. Creuarem el torrent 3 vegades, sortejarem les vies del tren passant-les per sobre d'un túnel i arribarem a la carretera.