Cap de la Gallina Pelada


cim número 113 del llistat dels 100 cims de la FEEC
zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades pràctiques

Font Freda-Les Planelles-Clot d'Ensija-Refugi Delgado Ubeda-Cap de la Gallina Pelada-Roca Blanca-Carena sobre Rua de l'Orenella-El Portet-Font del Portet-Pista forestal-Baga de l'Aigua Salada-Font Freda.
Cartografia   Editorial Alpina  Mapa Rasos de Peguera
Cadí-Pedraforca
Coordenades   UTM Datum WSG84
Distància recorreguda   12, 1 Km. Temps
3 h. 23 min.
Altura màxima   2322 metres Ascens acumulat   795 metres
Comentaris
Aquesta vegada no m'esplaiaré gaire comentant aquesta ruta, ja que em vaig limitar a seguir les indicacions de la ressenya que el Palau Robert té a la seva pàgina web. Així que, si voleu fer aquesta mateixa proposta, podeu descarregar-vos la informació d'aquesta pàgina
El que sí diré és que, com sempre, existeixen moltes variants. Pel que a mi respecta, vaig variar el descens de la Roca Blanca, ja que, en comptes de fer-ho baixant per les Llosanques, ho vaig fer seguint la carena passant per sobre del cingle que segueix la rua de l'Orenella, en sentit sud-est a nord-oest, per trobar el GR 107 a l'alçada del Portet. Aquesta opció la vaig trobar molt còmoda, perquè, tret del primer tram de baixada a la zona arbrada, la resta no em va presentar cap complicació. El recorregut es troba molt senyalitzat amb fites de pedres que ens marcaran el camí. Si tot i això no ho veiem clar, es tracta d'anar tan a la vora com puguem del cingle.
També vaig veure, ja a la pista de retorn a l'aparcament, que una vegada hem baixat de la Roca Blanca és possible baixar pel dret, en sentit nord, pel paratge anomenat Canal Des, ja que vaig veure que el bosc sembla tenir el sotabosc molt net. Aquest últim comentari s'ha d'agafar amb totes les cauteles, perquè la zona és molt escarpada i plena de cingleres. Tot sigui que agafem una drecera pel dret i acabem amb el pas tallat pel pedregam, o el que és pitjor, pel precipici. Crec que el millor és seguir pels camins marcats i no buscar aventures. Una persona em va dir una vegada que "no hi ha millor drecera que la carretera" (quan no coneixes el territori que trepitges).
Aproximació en cotxe
Vinguem d'on vinguem, ens dirigirem a la carretera C 16, a l'alçada del Collet. En aquest punt deixarem la carretera i agafarem la B 400, en direcció a Saldes o Vallcebre. El més dret per arribar al punt de sortida d'aquest itinerari és dirigir-se, via Vallcebre, en direcció a Fumanya, però, per no perdre's, l'opció de Saldes és la menys complicada. Així doncs, passarem de llarg la població de Saldes en direcció a Gósol. Quan arribem al coll de la Trapa, deixarem la carretera i agafarem el desviament que es dirigeix en direcció a l'àrea de lleure de la pleta de la Vila, el coll del Pradell o Vallcebre. Haurem de passar de llarg l'àrea de lleure i al cap de pocs metres trobarem un trencall a mà dreta a on comença una pista de terra amb una barrera que tanca el pas als vehicles. Podem aparcar aquí mateix, ja que aquesta pista serà la que farem servir per tornar. També podem conduir uns quants metres més i arribar al proper revolt a l'esquerra. En aquest punt surt, a la dreta, un camí amb escales que puja a la Font Freda. Per aquesta font hi passarem si venim caminant des del punt anterior, o podem començar a caminar aquí i tornar des del punt anterior.

Descripció del recorregut

A la mateixa plana web del Palau Robert, http://www20.gencat.cat/estatics/PalauRobert/RutesCat/pdf/2583-De la font Freda a la Gallina Pelada-Catala.pdf trobareu tot el necessari per arribar al cim, però com que aquest recorregut varia lleugerament del descrit a la web, deixo també una ressenya tipus roadbook a l'adreça web:
https://drive.google.com/file/d/0B6mYUY9kv5v0UUpqSExhaUxHTE0/view?usp=sharing