Roca Sereny


zona de descàrrega d'arxius
Descarrega't el mapa
Descarrega't el track
Descarrega't els waypoints
Descarrega't el perfil
Accedeix a l'àlbum fotogràfic

Dades tècniques de la ruta

Collet de la Casilla-Sepulcre-Roca Sereny-l'Era Ventosa-coll de Pregona-Pregona-coll del Castell-Castell de Pera-coll de la Costa-collet de la Casilla
Dades geogràfiques
Lloc geogràfic: P.N.Sant Llorenç del Munt Lloc sortida: Collet de la Casilla
Dades cartogràfiques
Cartografia: Editorial Alpina Mapa: Sant Llorenç del Munt
Coordenades: UTM zona 31 T Datum: European 1950
Dades GPS
Marca: Garmin Model: Montana 600
Coordenades: UTM zona 31 T Datum: WGS84
Característiques del recorregut
Data: 11/06/2014 Distància**: 8,50 Km.
Recorregut: Circular Ciclable: No. Sol parcialment
Terreny: Pista i senders Orientació*: Fàcil
Dificultat*: Fàcil Esforç*: 3 sobre 5
Senyalització: Si Fonts: No
Temps 
Total** 2 h. 30 min. Caminant** 2 h. 15 min. Parat** 15 min.
Altures
Màxima ** 806 metres Mínima ** 509 metres Acumulat** 437 metres
* Dades totalment subjectives basades en estat de forma i apreciacions personals 
** Enllaç a les dades obtingudes de la web ibpindex
Comentaris
La muntanya de Roca Sereny pertany al municipi de Sant Llorenç Savall, municipi la superfície del qual es troba enclavada majorment dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac, amb vestigis de diferents civilitzacions, com la ibera, la romana o la visigoda, de les quals es conserven diferents vestigis. El terme municipal ofereix diferents indrets remarcables i molts paisatges interessants, com la carena dels Emprius, amb el Queixal Corcat i Finestrelles, el Castell de Pera, la Vall d'Horta i la de Mur...També es poden contemplar un bon grapat d'arbres catalogats, com el Pi de les Quatre Basses, la Pinassa de Dalmau o el Roure de Palau i també detalls d'arquitectura civil, amb diferents masies del segle XI i XII destacant per sobre de la resta, poder, el Marquet de les Roques. Centrant-nos en la Roca Sereny cal mencionar les restes megalítiques del sepulcre trobat als peus de la carena cimera d'aquesta muntanya arran la “neteja” que un incendi de trist record a la contrada va ocórrer l'estiu de l'any 2003. Segons pàgina que se suposa contrastada, al segle XVI aquesta muntanya era coneguda com Roca d'Areny, tot i que al llarg dels anys també se la conegué amb els noms de Cap de l'Escorpida i Turó d'Era Ventosa. El cim és accessible des de totes dues bandes, semblant la de ponent més còmode ja que la de més al nord ens regala amb un terreny més dificultós degut a la seva naturalesa conglomerada. Aquest cim compta també amb l'al·licient de la seva carena, estreta i una mica aèria, que ens regala unes bones vistes en direcció als cims més coneguts del Parc Natural i del Prepirineu, així com d'unes curioses formacions rocoses creades per l'acció dels elements. Al voltant d'aquest cim tenim també, aquells que ens trobem immersos en aquest repte de la FEEC, altres cims que hem de assolir per arribar a figurar en la llista de federats que hem aconseguit completar-lo. En un curt espai territorial tenim el Montcau i la Mola de Sant Llorenç, ben visibles des de Roca Sereny i també el Pujol de la Mata i Castellsapera. Aquells acostumats a llargues caminades es poden plantejar fer un recorregut circular que abasti tots els cims a l'hora, però no és aquest l'objectiu d'aquest post. Aviu ens centrarem en aquest cim de Roca Sereny, tot i que, degut al curt recorregut proposat, vaig fer també el cim del Pujol de la Mata, però amb un trajecte diferent, sense connectar un trac amb l'altre.
Aproximació en cotxe
Proposo començar a caminar des de l'ermita del collet de la Casilla.
Aquest és l'enllaç amb la georeferenciació de l'aparcament.

Descripció del recorregut

Comencem a caminar anant a trobar la pista que, just a límit de les comarques del Bages i del Vallès Occidental fa de partió d'aquestes i que es dirigeix, en sentit sud-est, a buscar les torres de conducció elèctrica que es veuen en aquella direcció. Deixarem de banda un trencall a la nostre dreta i anem a buscar la pista barrada amb una cadena que impedeix el pas a vehicles. Seguint per aquesta pista comencem a trobar pals del parc natural amb diferents indicacions. Anem seguint sempre en direcció al sepulcre megalític de Roca Sereny. Així deixem a l'esquerra un altre desviament que serà per on tornarem. Més endavant trobem un altre pal i deixarem la pista principal, amb el cim de la Roca Sereny a tocar, per desviar-nos en direcció al sepulcre. El camí es torna difús degut a la vegetació però en la data de realització d'aquest recorregut (6/2014) es segueix be. El camí és més o menys planer fins que gira de cop a la dreta i comença a enfilar-se en sentit nord-oest fins desembocar en les restes del sepulcre. Contemplat aquest, el corriol continua ara en flanqueig en sentit oest en busca del coll de l'Era Ventosa. En el coll trobem una fita que marca l'inici, o final, del camí que possibilita l'ascens al cim. Seguint-lo, fàcil, acabem al cim i gaudim de les vistes. Que voleu que us digui. Si esteu molt interessats, o sou arqueòlegs, podeu anar al sepulcre, si no és aquest el cas, trobo del tot prescindible aquesta volta, les pedres que configuren el sepulcre en res difereixen de qualsevol roc de la contrada. Fet el cim tornem a desfer el camí fins el coll de l'Era Ventosa i ens dirigim en sentit sud-oest en busca del coll de Pregona. D'aquest coll davalla un altre sender seguint el torrent de Pregona a buscar el mas del mateix nom. No arribem però ja que sortim a la pista d'accés al mas però ens desviem a l'esquerra per evitar el pas per dins la propietat i anar així a buscar el mas el Romeu. Tampoc a aquest arribem ja que seguim per la pista fins trobar l'aiguabarreig dels torrents de Pregona i del Romeu. En aquest punt deixem la pista i girem a l'esquerra seguint les indicacions d'un cartell que ens indica la direcció a seguir per pujar al Castell de Pera. Passem un cadena i ens incorporem a pista, ja amb el següent objectiu del dia a la vista, i amb suau pujada apareguem al coll del Castell. Un altre pal ens mostra el camí per accedir al castell. El seguim i, sense pèrdua, entrem al seu domini pujant fàcil al més alt del roc que domina l'espai cimer. El camí continua en sentit nord-oest en direcció al coll de la Costa i a la serra del Castell de Pera. Més endavant tornem a trobar senyals que ens indiquen la direcció a seguir per anar a trobar el sepulcre megalìtic, que seguirem per acabar sortint de nou a la pista ja coneguda d'ascens. Ja tan sol cal desfer el camí per tornar al lloc d'aparcament.